Broj mrtvih narastao na 19, strahuje se da ima još žrtava

Region

Broj mrtvih narastao na 19, strahuje se da ima još žrtava

Samo na području Jablanice, gdje su poplave i odroni tokom protekle noći pogodili BiH, poginulo je 16 osoba. U Fojnici su se utopile tri osobe, čime je ukupan broj smrtno stradalih popeo na 19, a strahuje se da bi taj broj mogao biti i znatno veći.

Jablanica je najteže stradala općina u sinoćnjim poplavama. Prema medijskim navodima, u naselju Donja Jablanica traga se za više desetaka osoba, što dodatno pojačava strahovanja da je crna statistika poplava daleko veća. Srušen je veliki broj kuća, urušene su ceste, mostovi, pa čak i željeznička pruga.

Hitno se traži smještaj za veliki broj ljudi koji su ostali bez domova. Saobraćaj iz Mostara prema Jablanici je u prekidu, dok su otklonjeni odroni na sjevernim prilazima iz pravca Sarajeva, čime se nastradali evakuiraju prema glavnom gradu BiH.

U Jablanicu je krenulo izaslanstvo Vlade HNK, a vlasti Federacije BiH su proglasile vanredno stanje. U Fojnici, koja se također suočava s teškim posljedicama, tokom dana pronađena je jedna ženska osoba koja se utopila u poplavama, a naknadno su potvrđene još dvije smrti.

U BiH su već pokrenute brojne akcije pomoći poplavljenima. (crna hronika)