“NOSIO JE RANAC PUN NOŽEVA, JER SE SA NJIMA IGRAO” Andreja (13) školski drug ubo 37 puta, a roditelji ga „opravdali“

Region

“NOSIO JE RANAC PUN NOŽEVA, JER SE SA NJIMA IGRAO” Andreja (13) školski drug ubo 37 puta, a roditelji ga „opravdali“

Andreja Simića (13), monstruozno je ubijen 5.oktobra 2023. godine, kada ga je drug iz škole M.M. 37 puta ubo nožem.

Tragičan događaj potresao je ne samo Nišku banju, već cijelu Srbiju. Skoro godinu dana kasnije, roditelji ubijenog dečaka, nemi od bola i tuge, čekaju da saznaju istinu.

Otac ubijenog dječaka, Mića Simić, govorio je za Blic o roditeljima dečaka koji je ubio Andreja, istakavši da oni od dana ubistva, pa sve do danas nisu pokazali ni trunku empatije.

Kako navodi, otac dječaka ubice, pravdao se da je njegov sin “noževe koristio za igru“.

– Ono što je najgore u cijeloj ovoj situaciji je to što ja koliko sam do sada mogao da primijetim, roditelji nemaju apsolutno nikakvu grižu savjesti, šta više ponašaju se po meni dosta čudno. Bukvalno kao da se ništa nije desilo. Još na dan samog ubistva od poznanika koji je bio sa nama, saznao sam da je otac dječaka ubice nonšalantno kucao poruke u telefonu, apsolutno nikakvu empatiju nije pokazao. Njegova majka takođe, čuo sam priče par dana nakon ubistva da je hladno sjedila u kafiću i pila kafu. Ja sam je sreo nekoliko mjeseci nakon ubistva, znači njeno ponašanje je bilo kao da se ništa nije desilo. Tako da ne znam, ja stvarno ne mogu takve ljude da razumijem – kazao je otac ubijenog Andreja Simića.

“Došao je kod nas poslije sahrane”

On je istakao da je ponašanje roditelja ubice iz Niša, isto kao ponašanje roditelja ubice iz Ribnikara.

Ponašanje isto kao kod roditelja Koste Kecmanovića. Dan nakon ubistva, što je za nas iskreno bio šok, pojavio se otac ubice kod nas na vratima, nakon sahrane Andrejeve. On je u početku htio da izjavi to saučešće, međutim samo njegovo ponašanje, same njegove reči koje je nama rekao su bukvalno bile zaprepašćujuće, gde sam ga ja pitao, “dobro, da li si ti znao da ti dijete nosi noževe, da je imao pun ranac sa noževima”, na što mi je odgovorio,”pa jeste, ali njemu je to služilo za igru”. Ja sa takvim čovjekom stvarno više nisam imao šta da pričam, još pogotovo što su oni godinu i po dana bili unapred obavještavani s moje strane i od drugih da njihovo dijete ima probleme, da je opterećeno noževima, jednostavno da mu treba pomoć, oni su sve to negirali i evo dokle je to došlo – rekao je Mića Simić.

Prošlo je godinu dana od teškog ubistva, a roditelji ubijenog dječaka i dalje čekaju da čuju pravu istinu i razlog, zašto je njihovo dete ubijeno na tako monstruozan način.

“Nismo se pomjerili godinu dana”

– Iz medija sam saznao, odnosno pročitao, da suprotna strana između ostalog kaže da se žale i negoduju zbog toga što tužilaštvo sada radi ubrzano na prikupljanju dokaza i na saslušanju određenih lica. Ne znam šta očekuju, godinu dana je prošlo, a mi se nismo pomerili. Po njihovom ovo bi vjerovatno trebalo da se rastrgne i traje 50 godina – naveo je on.

Psiholog, Ana Rodić, osvrnula se na to što je otac dječaka koji je ubio Andreja Simića, rekao da se njegovo dete “igralo noževima”. Ona navodi, da upravo takve stvari dovode do monstruoznih zločina.

Tako nešto upravo i dovodi do ovakvih situacija, ako vi normalizujete to da vaše dijete nosi noževe i da ih koristi za igru, onda to znači da je vama kao roditelju to nešto što je prirodno. To znači da roditelji tog deteta očigledno nisu bili svjesni ni ponašanja svog djeteta, vjerovatno ni svog, ni potencijalne opasnosti koje to dijete može da izazove. Pa mislim, da li je uopšte socijalno adekvatno koristiti i nositi noževe u školu? Da li ti roditelji pogledaju šta ima u ranču njihovog deteta? Znači, noževi se ne koriste za igru. Tu je odgovornost onda, vjerovatno, nekog sistema ili nekoga ko je to trebao da kontroliše, ali pre svega odgovornost je na roditelju. Mnogi ljudi ne znaju uopšte ni šta su emocije, ne znaju šta osjećaju, ne umeju da imenuju, niti umiju da ih prepoznaju kod drugih ljudi. Ne znaju kako da se ponašaju kada se osjećaju na određeni način – navela je Ana Rodić. Aloonline.ba