Hrvatsku i Sloveniju pogodilo snažno nevrijeme, prizori su nestvarni: Djeca su evakuirana iz vrtića

Region

Hrvatsku i Sloveniju pogodilo snažno nevrijeme, prizori su nestvarni: Djeca su evakuirana iz vrtića

U Hrvatsku i Sloveniju stigla je najavljena promjena vremena, donoseći obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme i znatan pad temperature.
Olujna fronta iz Italije već je zahvatila zapadne dijelove Hrvatske, uključujući Zadar i Istru, dok su Dugi otok i šira zadarska regija pogođeni bujičnim poplavama. U Dalmaciji su zabilježene pijavice.

Na Dugom otoku, u mjestu Božava, između 8 i 11 sati palo je čak 180 litara kiše po kvadratnom metru, što je uzrokovalo bujice koje su poplavile prizemne dijelove kuća i nanijele štetu maslinicima.

Ulice su bile prekrivene granama, šljunkom i blatom, a stanovnici su se borili s poplavama koje su prijetile njihovim domovima.

Na zadarskom području, najviše kiše palo je na otoku Rivnju – 76 litara po kvadratu, dok su otoci Ist i Silba primili po 25 litara.

 

Slično stanje zabilježeno je i u Sloveniji, gdje je najviše problema uzrokovano u slovenskoj Istri.

Slovenska agencija za okoliš (ARSO) izdala je narančasto upozorenje za cijelu zemlju zbog mogućih poplava i hidroloških opasnosti.

 

U dijelovima slovenske Istre u samo nekoliko sati palo je više kiše nego tijekom cijelog ljeta, s lokalnim mjerenjima do 150 litara po kvadratnom metru.

Posebno kritična situacija nastala je u Kopru, gdje su obilne padavine uzrokovale poplave i prometni kolaps. U naselju Šalara, vodostaji su brzo rasli, prijeteći da poplave većinu kuća. Zbog poplavljenih prilaza, iz vrtića Šalara evakuirana su djeca.

Roditelji su pozvani da što prije preuzmu djecu, dok su vatrogasci i komunalne službe nastojali očistiti odvode kako bi omogućili otjecanje vode. Slični problemi zabilježeni su i u vrtiću u Bertokima, gdje su roditelji imali otežan pristup zbog poplavljenog ulaza.

Unatoč smirivanju kiše u popodnevnim satima, strah od novih padavina ostaje, budući da visoka plima sprječava brzo otjecanje vode u more.

Vatrogasne službe ostaju na terenu kako bi spriječile daljnje štete i zaštitile lokalno stanovništvo.

Molimo za ugrožene stanovnike, a pogotovo djecu! (novizivot.net)