„Patiću dok sam živa, bolje oko da sam izgubila“: Na Suvoj planini presušio jedini izvor, ugroženi krave i konji

Region

„Patiću dok sam živa, bolje oko da sam izgubila“: Na Suvoj planini presušio jedini izvor, ugroženi krave i konji

Za 800 krava i oko 200 konja na Suvoj planini, gde je jedini izvor u Ragosu presušio, vojska od sinoć dovozi cisterne sa vodom, a pomoć stiže i iz grada Niša.

Vrućina i suša, na Suvoj planini, gde su krave i konji tokom leta na ispaši, vlasnici kažu da su došli naročito teški dani.

„Veoma teški. Po tri dana ne piju vodu… Na ovoj vrućini je nemoguće izdržati“, rekao je Nikola Manojlović iz sela Mali Krčimir, kod Gadžinog Hana.

Pored izvora, koji je juče presušio, i danas je jedna uginula životinja.

„Patiću dok sam živa. Bolje oko da sam izgubila, ili ruku, ili nogu… Samo ona da je živa. Peti dan sam ovde. Juče sam ceo dan bila tu… Plakala ceo dan“, rekla je Žaklina Zlatanović iz Gadžinog Hana.

U suvo korito od sinoć stiže voda iz cisterni, koje dovoze niško komulano preduzeće i vojska.

„To je samo od danas do sutra. Obećano nam je pre dve godine, ministar je bio, da će da pomognu da se napravi bušotina, i mi sami građani da učestvujemo. Od toga nema ništa. Jedino od naše opštine imamo pomoći, ali naša opština je siromašna. Ne može da nam izađe u susret, izlazi koliko može“, rekao je Tomica Velković, stanovnik ove opštine.

Vlasnici krava i konja na Suvoj planini su iz Bele Palanke i Gadžinog Hana. Po statistici, ne zna se koja je od koje opštine siromašnija, pa od njih povremeno stiže simbolična pomoć, Stočari apeluju na državu da im pomogne.

„Ta stoka je izuzetno kvalitetna. To treba država da vidi. Ne da uvozi meso… Uvozi meso koje jede Beograd. Beograd guta hranu. Oni ovakvo meso ne mogu da pojedu. Mi jedemo kvalitetniju hranu, nego Beograd što jede“, smatra Vojkan Andrejević.

Kvalitet, tvrde, ne opada, ali opada broj grla i sve je više meštana koji odustaju od stočarstva.

Nekada ih je na ovom pašnjaku, u ovom kraju, bilo mnogo više. Brojilo se hiljadama. Sada se, kažu, broji u stotinama i grla je sve manje.

„Bilo je oko dve, tri i po hiljade ovaca samo na planini, pre 30 godina. Sada ovaca nema. Sve je izumrlo. Samo smo mi ostali ovde“, dodaje Manojlović.

Ili, kako kažu, jedva opstali. Vanredna situacija od juče sa suvim koritom sada je prevaziđena, ali još čekaju da se ispuni obećanje iz ministarstva od pre tri godine, i barem počnu ispitivanja, sprovede voda i problem trajno reši. (n1info.rs)