Beba spasila cijelu porodicu tokom poplava u BiH: “Za 20 minuta je sve bilo pod vodom, njen plač ih probudio”

Region

Beba spasila cijelu porodicu tokom poplava u BiH: “Za 20 minuta je sve bilo pod vodom, njen plač ih probudio”

Katastrofalne poplave pogodile su dijelove Bosne i Hercegovine u kojima je stradalo najmanje 18 osoba, a nastala je i ogromna šteta.

 

Poplave su pogodile Jablanicu, Konjic, Kiseljak, Busovaču, Visoko, Fojnicu… Elvedin Mušanović iz Kiseljaka podijelio je priču kako je njegova porodica izbjegla tragediju i to zahvaljujući najmlađoj kćerki koja se probudila jer je bila gladna.

– Hvala našoj Nur koja se probudila da jede i tako smo primijetili da je vodostaj Kreševke porastao, inače bi i sva vozila bila potopljena.

U 20-ak minuta sve je bilo pod vodom. Gledaš i ne vjeruješ da ti se to pred očima dešava, jednostavno se nije moglo učiniti ništa više – naveo je Mušanović. Podijelio i fotografije štete koja je nastala po domaćinstvo nakon velikih poplava.

– Otac je cijeli život ulagao u autoservis, jučer je sve mulj prekrio. Ništa nismo uspjeli podići. Moji svi pomoćni objekti su bili oko 150cm pod vodom.

Ljudskih žrtava nije bilo, hvala Bogu. Materijalna šteta je ogromna, ali će se nadoknaditi. Nama pomoć oko čišćenja nije potrebna, ima nas dovoljno, hvala Bogu. Veliko hvala svima koji su jučer čistili. Hvala svima vama koji ste voljni pomoći, puno to znači.

Vi koji ste u prilici, pomozite našim starijim komšijama, oni ovo ne mogu sami očistiti za cijeli svoj život. Onaj ko ovo nije prošao, ne može ni zamislisti kakav je osjećaj i kakva prljavština ostaje. Sam čovjek može samo plakati. Kiseljak ovo nije zapamtio, i molim Boga da se više ne ponovi. Hvala vam, prijatelji moji – poručio je Mušanović.

Ovo su brojevi na koje možete poslati pomoć

Caritasov jedinstveni broj za pomoć je 17764, a pozivom na njega donirate 2 KM.

Broj za donacije Pomozi.ba je 17039, a pozivom donirate 2KM.

17023 je broj na koji možete donirati Crvenom križu BiH.

Pozivom na broj 17081 donirate 2KM Merhametu, koji će donirati najugroženijim.

Crveni krst u FBiH je također otvorio humanitarni broj 17023, a navode da se uplate mogu vršiti i na namjenski račun 1340011130004680 – ASA Banka d.d. Sarajevo. AVAZ.BA