Poglavar Srpske pravoslavne crkve šalje pomoć od 200.000 KM najugroženijim građanima

Svijet

Poglavar Srpske pravoslavne crkve šalje pomoć od 200.000 KM najugroženijim građanima

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije naložio je da se preko Eparhije zahumsko-hercegovačke porodicama koje su najugroženije poplavama u BiH uputi jednokratna pomoć u iznosu od 100.000 eura, što je približno 200.000 KM.

“Pomoć će biti podijeljena bez obzira na to koje su vjere i kom narodu pripadaju”, navodi se u saopćenju Informativne službe SPC.

Patrijarh Porfirije, koji se nalazi u Kanadi, apelovao je da svi narodi Balkana, a posebno u Bosni i Hercegovini, u ovim teškim danima “pokažu međusobnu solidarnost, jer smo svi potrebni jedni drugima”.

Podsjetit ćemo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer kazao da je Srbija spremna da istog sekunda pomogne Bosni i Hercegovini ukoliko žele i misle da Srbija može da pomogne.

“Izražavam saučešće porodicama stradalih ljudi u BiH. Svaka vrsta pomoći ukoliko oni žele i ukoliko misle da možemo da pomognemo mi smo spremni istog sekunda da učinimo. U helikopterima u čamcima u svakoj vrsti podrške i pomoći, pa i finansijskoj, sve što je potrebno, dovoljno je da kažu i mi ćemo pomoći”, kazao je Vučić. (crna-hronika.info)