Rijetke sijamske blizanke uspješno razdvojene nakon 14-satne operacije

Region

Rijetke sijamske blizanke uspješno razdvojene nakon 14-satne operacije

Liječnici slave uspješnu visokorizičnu operaciju odvajanja sijamskih blizanki. Djevojčice će uskoro napustiti bolnicu.

Djevojčice Minal i Mirha rođene su kao sijamske blizanke te su dijelile moždano tkivo i krvne žile. Nakon 14-satne operacije u gradskoj bolnici Ankara Bilkent u Turskoj, djevojčice će se uskoro vratiti kući u Pakistan.

“One se izvrsno oporavljaju, stvarno divno”, rekao je profesor Noor ul Owase Jeelani za Sky News.

Jeelani je vodio medicinski tim do pobjede
Sky News je izvijestio da su doktor i njegov tim koristili tehnologiju mješovite stvarnosti (MR) za stvaranje 3D slika mozga blizanki “kako bi povećali preciznost tijekom složene operacije”. Uz pomoć MR tehnologije napravljen je 3D model glava blizanki kako bi medicinari mogli uvježbati operaciju prije nego što se ona stvarno dogodi.

“Tehnologija razvijena za obavljanje ovog posla čini mnoge rutinske operacije koje radimo sigurnijima, manje invazivnima i učinkovitijima”, objasnio je doktor Jeelani.

Dodao je kako je oduševljen što je mogao brinuti o blizankama. On i njegov tim napravili su još manjih operacija na djevojčicama prije 14-satne operacije u srpnju.

“Biti u mogućnosti dati ovim djevojčicama i njihovoj obitelji novu budućnost u kojoj mogu živjeti neovisno i uživati ​​u svom djetinjstvu – posebna je privilegija”, rekao je Jeelani.

novizivot.net