Srednja i istočna Europa su pod vodom, u Poljskoj i Rumunjskoj ima mrtvih

Region

Srednja i istočna Europa su pod vodom, u Poljskoj i Rumunjskoj ima mrtvih

U Rumunjskoj su četiri osobe poginule u jugoistočnoj regiji Galatu

Hitne službe širom srednje i istočne Europe pojačavaju obranu od poplava izazvanih obilnim kišama koje su nabujale rijeke i oštetile tisuće domova, pri čemu ima i poginulih.

U Poljskoj se jedna osoba utopila, a premijer Donald Tusk izjavio je kako je situacija najteža u okrugu Klodzko. Oko 17.000 kućanstava ostalo je bez struje, a 1600 ljudi je evakuirano.

Grad Klodzko djelomično je pod vodom jer je rijeka premašila rekordnu razinu iz 1997. godine. U gradu Glucholazyju naređena je obavezna evakuacija zbog nadolazeće vode.

U južnoj Bavarskoj poplave su izazvale izlijevanje rijeke Regen, dok se najveći porast razine vode očekuje u Passauu, na granici s Austrijom.

U Rumunjskoj su četiri osobe poginule u jugoistočnoj regiji Galatu, dok je u Češkoj evakuirano na tisuće ljudi.

U Pragu su postavljene barijere protiv poplava, a četiri osobe su nestale. Češki ministar okoliša upozorio je na moguće nove poplave zbog zasićenog tla i novih padalina.

U Austriji su obilne kiše i vjetrovi stvorili kaos. Na jugu zemlje vjetrovi su dosegnuli brzinu od 146 km/h, dok su na sjeveru zabilježene velike količine oborina. U Beču su vatrogasci intervenirali više od 150 puta, a jedan je vatrogasac poginuo na dužnosti.

U Mađarskoj i Slovačkoj očekuje se porast vodostaja Dunava, zbog čega su proglašena izvanredna stanja i pripremaju se brane od poplava. (novizivot.net)