Koliko je 4.096 x 2? Relja ima četiri godine i računa tačno u sekundi: Snimili smo genija iz Novih Banovaca

Zanimljivosti

Koliko je 4.096 x 2? Relja ima četiri godine i računa tačno u sekundi: Snimili smo genija iz Novih Banovaca

Relja spada u 1 odsto genijalaca u celom svetu

Statistike kažu da je pravih genijalaca neverovatno malo. Tek 1 procenat ljudi u celom svetu može da se pohvali inteligencijom preko 140 i samo oni zvanično nose titulu genijalca.

Znate li da upravo jedan takav živi u Srbiji, ima samo 4 godine i zove se Relja? Bio je pravi izazov da odemo u Nove Banovce, gde živi genijalac, i lično se uverimo u neverovatne sposobnosti dečaka koji je do pre samo godinu dana takoreći još bio beba. Sa samo dve godine naučio je da čita i piše, a sada sabira, oduzima, množi na srpskom i engleskom jeziku, zna sve glavne gradove i još mnogo toga.

Slušali smo kako iz te male glavice svi odgovori izlaze tačni kao od šale, kao da je u njegovom mozgu digitron ili kakva enciklopedija. Ostali smo bez teksta kojom brzinom i sa kojom lakoćom množi iz glave.

Koliko je 4.096 puta 2? Relja je odgovorio za sekund! 8.192. Brzo smo uzeli digitrone da proverimo. I zanemeli.

 

Ali, da krenemo ispočetka.

 

Po samom dolasku dočekalo nas je jedno veselo i razdragano dete koje nas je očaralo svojom energijom i sa kojim smo proveli nešto više od sat vremena. Za taj kratak period uspeo je da nam pokaže samo delić onoga što zna. Malo bojažljivo i uplašen od kamere odgovorio je na tek nekoliko pitanja koja mu je postavljao tata Draženko. Njima je to “dnevna rutina”, a zapravo prava zabava u kojoj Relja uživa i koja nastaje spontano. Kako nam je tata objasnio, bilo da su u čekaonici kod lekara, u šetnji ili gledaju televizor, Relja čita sve što mu je pred očima.

 

– Idemo svaki dan u šetnju i Relja obožava da čita nazive ulica. On je dosta srećno dete. Prvenstveno, on voli da se igra, ali voli i da uči. Njegov mozak konstantno traži neko napredovanje. Sada je u tim godinama kada je nemiran, ali je dobar – počinje tata priču za Telegraf.rs.

 

Da je napredniji od svojih vršnjaka videlo se odmah. Imao je samo godinu i osam meseci kada je počeo da raspoznaje brojeve, slova, a sa samo dve godine već je počeo da čita.

Morali smo u vrtiću malo da pripazimo na njega pošto su njegovi pedagozi primetili da je on nadaren i malo bolji. Kada smo bili na njegovom prvom sistematskom, pregledu psiholozi su ustanovili da je Relja visoko inteligentan. Njegov IQ 159 – priča Draženko Ivanović.

Mali genijalac čita i slogove na engleskom, broji i na maternjen i na stranom, mališan ima fotografsko pamćenje.

Svaki dan me iznenadi nekim svojim pitanjem, nekim svojim odgovorom. Postoje neke države na svetu i neki glavni gradovi tih država koje sam ja naučio od njega – priča tata koji kaže da ga najviše interesuju geografija i matematika.

Relja se prvo interesovao za galaksiju, prvo je naučio planete, pa onda brojeve, zatim je naučio da čita, pa je počeo da sve to sa engleskog da prevodi na srpski. Sada je zaokuplje najviše geografijom i u poslednje vreme gleda države svijeta, a ovih dana uči o Americi i njihovim državama pa im ih nabraja.

Draženko ne krije koliko je ponosan na svoje dete, a on i njegova supruga predano rade sa svojim sinom i usmeravaju ga na pravi put.

-Relja je definitivno zahtevno dete i sa njim treba da se radi, sa njim treba da budeš prisutan jer on ima neka svoja pitanja koja ne postavljaju obična deca – zaključuje ponosni otac.

(Telegraf.rs)