Glavobolja je bila jedini simptom koji je osjećala, a zatim su joj rekli da ima još 12 mjeseci života

Region

Glavobolja je bila jedini simptom koji je osjećala, a zatim su joj rekli da ima još 12 mjeseci života

Odvjetnica Amy Wareham naivno je pretpostavila da je povremena glavobolja samo prirodna posljedica njezina zahtjevnog i stresnog posla, ali pravi uzrok boli 47-godišnjakinje zapravo je bio brzorastući rak mozga, koji usmrti većinu ljudi unutar godinu dana.

Gospođa Amy Wareham nije imala nikakvih simptoma osim glavobolje sve dok nije dobila napadaj, pala i udarila se licem dok je bila na putovanju u New York prošlog svibnja.

Nakon što je hitno prevezena u bolnicu, snimka je otkrila da Amy ima dva tumora na mozgu. Daljnji testovi otkrili su vrstu raka koju je teško liječiti pod nazivom multiformni glioblastom.

Nakon operacije uklanjanja tumora, podvrgnuta je radioterapiji i kemoterapiji u pokušaju da ubije sve preostale stanice raka koje su možda propuštene tijekom operacije.

Sada, pri kraju kemoterapije, gospođa Wareham kaže:

“Trenutačno sam relativno dobro. Prešao sam dug put od mog prvog i zadnjeg napadaja prošlog svibnja. Sada su se stvari smirile i uzimam dan po dan. Nakon dijagnoze i operacije, u kolovozu 2023. gđa Wareham udala se za svog sadašnjeg supruga Brucea. Umjesto darova, goste je zamolila da doniraju dobrotvornoj udruzi posvećenoj oboljelima od tumora na mozgu.

Što je glioblastom
Glioblastomi su najčešći kancerogeni tumori mozga u odraslih osoba. Uzrok glioblastoma je nepoznat, ali može biti povezan s pacijentovim genima ako mutacije dovedu do nekontroliranog rasta stanica, formirajući tumor. Liječenje je obično kirurško uklanjanje što je moguće većeg dijela tumora, nakon čega slijedi kombinacija radioterapije i kemoterapije (kemoradijacija). Može biti teško ukloniti svu izraslinu jer glioblastomi imaju vitice koje se protežu do drugih regija mozga, koje su ciljane kemoradijacijom.

Glioblastomi su često otporni na liječenje jer se obično sastoje od različitih vrsta stanica. Prosječno vrijeme preživljavanja je između 12 i 18 mjeseci.

Nedostatak liječenja
Nakon što se pomirila s dijagnozom, gospođa Wareham rekla je da je šokirana ograničenim dostupnim mogućnostima liječenja.

“Kad sam otkrila da nema dovoljno sredstava za istraživanje tumora na mozgu, bila sam užasnuta. Stoga je hitno potrebno istraživanje učinkovitijih tretmana. Prije nego što mi je dijagnosticiran glioblastom, nikad nisam čula za njega. Malo je reći da sam bila šokirana kada mi je rečeno da imam glioblastom u četvrtom stadiju i da imam još 12 do 18 mjeseci života, rekla je Amy.

Samo pet posto pacijenata, otprilike jedan od 20, živi pet godina nakon dijagnoze, prenosi Dailymail. Pomolimo se za ovu ženu! (novizivot.net)