Ženu Ugrizla Zmija U Dvorištu, U Teškom Je Stanju: Odmah Prevezena U Bolnicu, Imala Je Ove Simptome

Region

Ženu Ugrizla Zmija U Dvorištu, U Teškom Je Stanju: Odmah Prevezena U Bolnicu, Imala Je Ove Simptome

Odmah objavljeen i spisak stvari šta se ne sme i šta bi trebalo raditi u slučaju zmijskog ugriza

Šokantan slučaj desio se u rumunskom mestu Botošani, javlja Antena Observator. Žena stara 54 godine stigla je u teškom stanju u bolnicu u Sučavi nakon što ju je napala zmija u dvorištu kuće.

 

Incident se dogodio u selu Rakovac, oko podneva. Žena se nalazila u dvorištu kuće, kada je u jednom trenutku osetila dva jaka uboda u desnu potkolenicu.

U strahu je povukla nogu i ostala šokirana kada je videla siluetu zmije kako se povlači u žbun pored kojeg je stajala. Uplašena, otrčala je u kuću i pozvala hitne službe kako bi zatražila pomoć.

Simptomi koje je imala odmah nakon ugriza
Odmah se počela osećati loše, s osećajem mučnine, vrtoglavicom i niskim pritiskom. Preuzela ju je hitna pomoć i hitno je prevezena u najbližu zdravstvenu ustanovu, Opštu bolnicu u Dorohoju.

“Stanje pacijentkinje bilo je ozbiljno od početka. Imala je simptome anafilaktičkog šoka, sa niskim pritiskom, značajnom lokalnom reakcijom na ugriz i opštim lošim stanjem”, rekao je primarijus dr Kristijan Simionesku, koordinator dispečerskog centra rumunske Službe hitne medicinske pomoći (SJA-SMURD).

Lekari su prepoznali ozbiljnost ugriza zmije i zatražili su transfer žene u zdravstvenu ustanovu u kojoj postoji antiviperin serum. Hitna pomoć sa lekarom preuzela je ženu i hitno je prevezla u susedni okrug.

“Reč je o nepoznatoj vrsti zmije. Pacijentkinja je stigla u našu službu, stabilizovana je i zbrinuta, i preusmerena u Urgentnu bolnicu Sučava, radi primene antiviperin seruma”, rekao je primarijus dr Valerijan Andriješ, direktor Opšte bolnice Dorohoj.

Šta raditi kada vas ugrize zmija
Ostati smiren i ne paničiti (ugrizi zmija obično nisu ozbiljni i retko su smrtonosni)
Skinuti nakit i satove s ugrizenog uda, jer mogu preseći kožu ako ud otekne
Pokušati da se setimo oblika, veličine i boje zmije
Držati deo tela koji je ugrizen što nepokretnijim kako bi se sprečilo širenje otrova u telu
Hitno potražiti medicinsku pomoć
Šta ne raditi nakon što vas ugrize zmija
Ne pokušavati isisavati otrov iz ugriza
Ne trljati ništa u ranu niti nanositi led, grejati ili tretirati to mesto hemikalijama
Ne pokušavati seći ugriz ili izazivati krvarenje
Ne stavljati ništa oko ugrizenog ekstremiteta da bi se zaustavilo širenje otrova (poput čvrsto stegnutog zavoja, turniketa ili ligature), jer neće pomoći i može izazvati oticanje ili pogoršanje stanja; takođe, može oštetiti udove, što pak može dovesti do amputacije
Ne pokušavati uhvatiti ili ubiti zmiju
(Telegraf.rs)