NAKON ROĐENJA SINA SAZNALA DA MORA NA TRANSPLANTACIJU: Borili su mu se za ŽIVOT, a onda DONELA ODLUKU koja je rasplakala svet!

Svijet

NAKON ROĐENJA SINA SAZNALA DA MORA NA TRANSPLANTACIJU: Borili su mu se za ŽIVOT, a onda DONELA ODLUKU koja je rasplakala svet!

Život nekad zna da nas navede na ozbiljna iskušenja. Sa takvom situacijom suočila se i jedna majka koja je nedugo nakon rođenja deteta morala da prolazi kroz veliku borbu.

Bebi Armando Perdomo je dijagnostifikovana bilijarna atrezija, infantilno stanje koje karakteriše oštećenje žučnih kanala unutar i izvan jetre i imao je prvu operaciju spasavanja života kada je imao samo 45 dana. Ovo je uključivalo uklanjanje oštećenih žučnih kanala izvan njegove jetre. Nažalost, to nije bilo uspešno i Armanu je hitno bila potrebna transplantacija.

Koračajući da spase sopstvenog sina, mama Zuleika Lopez (37) donirala je deo svog organa.

„Osećala sam takav očaj kada mu je prvi put postavljena dijagnoza“, rekla je Zuleika, profesor nauke o životu iz Orlanda na Floridi, za NeedToKnov.

“Osećala sam kako mi krv juri iz glave. Odmah sam znala da želim da počnem sa procenom davalaca, a to je dugotrajan proces i želela sam da budem što proaktivnija „Nisam se plašila doniranja. Plašila sam se samo onoga što bi se desilo da nisam kompatibilna. Bio je to neverovatan trenutak koji je podigao da sam mu po drugi put dala život”, rekla je ova mama kako se osećala kada je čula dijagnozu svog deteta.

Zuleika je bila podvrgnuta snažnom testiranju da bi se utvrdilo da li se slaže sa svojim sinom.

„Osećala sam se uznemireno tokom celog procesa. Na svu sreću, brzo smo otkrili da se slažem. Bila sam tako rasterećena”, komentariše ova majka.

Operacija transplantacije uključivala je zamenu cele Armandove jetre malim delom Zulejkinog zdravog organa. Poznata je kao monosegmentna transplantacija jetre.

„Osećaj mogu da uporedim sa početkom sportske utakmice. Imaš gomilu emocija i energije, a onda zvižduk i bum, fokusiran je, tih. To je jednostavno ‘vreme za polazak!’ Osećao sam se kao balon koji se naduvava kada sam se probudila i rečeno mi je da je uspešno. Ramena su mi potonula i disanje mi se smirilo. Jedva sam čekala da ga vidim”, komentarisala je Zuleika čiji je sin proveo oko mesec dana u bolnici. (Kurir.rs/M.J)