Enis Bašić Iz Maljevca Ima 8 Godina I Najmlađi Je Hafiz U Evropi!

Region

Enis Bašić Iz Maljevca Ima 8 Godina I Najmlađi Je Hafiz U Evropi!

Enis Bašić, sin Denisa i Sanele, ime koje će mnogi upamtiti, postao je najmlađi hafiz u Evropi sa samo osam godina. Ovaj fenomen i biser iz džemata Maljevac trenutno polaže hifz pred Komisijom Rijaseta u Sarajevu.
Rođen u Karlovcu, Enis živi sa roditeljima u džematu Maljevac. Završio je 2. razred OŠ “Vladimir Nazor” u Topuskom, a islamsku vjeronauku mu predaje muallima Nejla Muhić. Enis posjeduje fotografsko pamćenje i u početku je pamtio brojeve telefona i tablice vozila. Kasnije su ga roditelji počeli podučavati surama iz Kur’ana s latiničnog pisma dok nije započeo učiti sufaru.

Početkom 2022. godine, Enis je počeo učiti sufaru kada još nije išao u školu. U junu 2022. godine, naučio je Amme džuz i dobio priznanje na Festivalu mektebskih polaznika u Rijeci. Njegov muhaffiz je kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili, pred kojim je Enis učio hifz dvije godine. Na prošlom natjecanju u učenju Kur’ana u Zagrebu za svoj uzrast osvojio je 1. mjesto, a sudjelovao je i na natjecanjima u Albaniji, Mekki, te u raznim programima u Ljubljani, Rijeci, Zagrebu i Maljevcu.

Prošli petak je u džematu Maljevac proučena dova za Enisov ispraćaj u Sarajevo na polaganje hafiskog ispita. Enis je tom prilikom počastio sve prisutne učenjem Kur’ana.

Uz ponos džamije koju gradimo u Maljevcu na granici, mi imamo i još jedan ponos, a to je Enis koji uskoro postaje najmlađi hafiz u Europi. To su dva naša bereketa, dva naša šerefeta, dvije naše časti i počasti. Allah nam povremeno šalje keramete. Sigurno da su ova dva kerameta kojima nas daruje i stavlja pred nas, džamiju i hafiza, kerameti džemata Maljevac. Ovim se nama postavlja visok nivo svijesti i podsvijesti, odgovornosti i suodgovornosti, izazova i iskušenja. Elhamdulillah! I pitaju neki zašto gradimo džamiju. Pa kada vidimo Enisa od 8 godina iz Maljevca da je hafiz, mi već kasnimo sa izgradnjom džamije. Džamija i hafiz su kompatibilni. Jedno bez drugog ne idu. To su Allahove blagodati i kerameti. Šućur Allahu!”, kazao je u razgovoru imam džemata Maljevac, Admir ef. Muhić. (dijasporainfo.net)