Nemaju struje, a temperature idu ka 40°C: Pola Balkana ispalo iz elektro-sistema, a ima još jedna čudna pojava

Region

Nemaju struje, a temperature idu ka 40°C: Pola Balkana ispalo iz elektro-sistema, a ima još jedna čudna pojava

Danas oko 12.25 sati došlo je do prekida električne energije u skoro celom regionu

Danas oko 12.25 sati došlo je do prekida električne energije u skoro celom regionu.

Cela Dalmacija oko 12.25 sati ostala je bez struje, a prekid struje je prijavljen i u BiH. Bez električne energije ostalo je i celo područje Crne Gore, a struje nema ni u delovima Albanije.

 

Da stvar bude gora, u svim ovim predelima je vrelo i vrlo neugodno. Temperature su već oko podneva prešle 35°C, a u ovom času približavaju se 40°C.

Kombinacija vrlo visokih temperatura i toga što nema struje, dovodi do toga da ne rade klima urađaji, pa je osećaj vreline nepodnošljiv.

Nestanak struje utiče i na to da može doći do naglog otapanja u frižiderima i zamrizivačima, što bi ugrozilo mnoge namernice u njima i dovelo do otapanja, a potom i do toga da vrlo brzo postanu i neupotrebljive.

Širom Podgorice, Mostara, Trebinja, Danilovgrada i Tirane temperature će u nastavku poslepodneva dostići 40°C, a vrelo je i u primorskim predelima Dalmacije, Crne Gore i Albanije, pa su temperature već sada od Splita preko Makarske i crnogorrskog primorja do Albanije i do 37°C.

Osećaj nelagodnosti povećava i veoma sparno vreme, zbog povećane relativne vlažnosti vazduha.

Vedro nebo i nije u potpunosti plavo, a razlog tome jesu čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare, koje su jugozapadnim visinskim strujama preko Mediterana stigle do Jadranskog mora i Balkanskog poluostrva.

Vrelo vreme preovladava i u Srbiji, a temperature će danas biti od 35 do 40°C.

Inače, naše područje i region, danas su najtopliji deo Evrope, uz temperature lokalno i iznad 40°C.

Zbog ekstremno visokih temperatura, povećana je potrošnja struje, zbog značajnog povećanja rada rashladnih uređaja, što može dodatno da utiče na preopterećenje elektro mreže.

Dobra vest je da će vrućine malo popustiti od nedelje i početkom sledeće sedmice, uz pad temperatura vazduzha za pet do sedam stepeni. (Telegraf.rs)