Hrabra Žena (72) Je Pet Puta Pobijedila Rak, Liječnici Kažu Da Je Ona Medicinsko Čudo

Region

Hrabra Žena (72) Je Pet Puta Pobijedila Rak, Liječnici Kažu Da Je Ona Medicinsko Čudo

Hrabra žena koja ima 72 godine prvi put se suočila s teškom dijagnozom u 38. godini. Gail Dean (72) iz Sydneya danas je baka desetero unučadi, no njezino je najveće postignuće to što je pet puta preživjela rak te joj je izvađeno čak 11 organa. Zato liječnici za nju kažu da je pravo medicinsko čudo.

“Mnogi liječnici rekli su mi da ne poznaju nikoga tko je imao pet različitih teških karcinoma i preživio. “Zahvalna sam što sam živa”, rekla je Gail. U 38. godini prvi put se susrela sa svojom prvom opakom bolešću, a to je rak dojke koji je otkrila sasvim slučajno na preventivnom pregledu. Liječnik joj je rekao da u lijevoj dojci ima zloćudni tumor veličine četiri centimetra .

“Imala sam 38 godina, osjećala sam se dobro. Do tada nisam imala većih zdravstvenih problema. Ali takva je priroda raka. To je podmuklo”, kaže i dodaje da je odmah pomislila na svoje troje djece jer je samohrana majka.

Glavna motivacija za borbu protiv neizlječive bolesti bila su joj djeca, a njena prva reakcija bila je “kako da pobijedim ovu opaku bolest”.

Nakon 5 godina rak se pojavio na drugoj dojci
Nakon operacije, Gail je bila podvrgnuta šest mjeseci kemoterapiji zbog koje je izgubila kosu. Pet godina kasnije, tijekom kontrolne mamografije, liječnici su joj rekli da ima rak na drugoj dojci. Ovaj put je barem znala s čime ima posla.

Uvijek sam na rak gledao kao na neprijatelja kojeg treba poraziti. “Nisam na to gledala kao na ubojicu ili nešto čega bi se trebalo bojati”, kaže Gail.

No, nekoliko godina kemoterapije učinilo je svoje i tri godine nakon drugog karcinoma stigla je i treća dijagnoza. Gail je otišla ginekologu nakon što je doživjela vaginalno krvarenje, a on joj je rekao da joj je maternicu “pojeo rak”. Ubrzo je imala operaciju uklanjanja maternice.

Nakon toga Gail je bila u miru 16 godina tijekom kojih je uživala. Putovala je i zaljubila se u sadašnjeg supruga. Međutim, 2015. godine, tijekom redovne kolonoskopije, otkriveno je da ima rak zdjelice veličine teniske loptice. I opet se morala boriti. Operacija, pa oporavak. U krevetu je provela devet tjedana.

Prošle godine, kad je otišla na rutinski pregled zbog začepljenja crijeva vrećom za kolostomiju, liječnici su pronašli rak u njezinu lijevom bubregu. “Bio je to veliki šok, ali moj specijalist je rekao da to nije problem i da će mi izvaditi bubreg”, kaže Gail.

 

Pomaže drugima u borbi protiv bolesti
Nakon što je preživjela toliko karcinoma i nakon što su joj odstranjeni mnogi organi, uključujući dojku, 26 limfnih čvorova, maternicu, jajovode, jajnike, žučni mjehur i lijevi bubreg, 72-godišnja Gail se nada da se rak neće vratiti.

Godine 2017. odlučila se testirati na mutaciju gena BRCA, koja je bila pozitivna i objasnila njezina prva dva raka dojke. Sada pomaže drugima pristajući postati predmet istraživanja raka i pozivajući sve na preventivne preglede kako bi imali vremena reagirati ako se nađu s ovom teškom dijagnozom. (novizivot.net)