“U JEDNOJ BH. DŽAMIJI SE NEĆE KLANJATI BAJRAM NAMAZ JER TO NE DOZVOLJAVA IMAM?”

Region

“U JEDNOJ BH. DŽAMIJI SE NEĆE KLANJATI BAJRAM NAMAZ JER TO NE DOZVOLJAVA IMAM?”

Uz dolazak Kurban-bajrama, jednog od najvažnijih muslimanskih praznika, Bosna i Hercegovina se priprema za obilježavanje ovog tradicionalnog i duhovno značajnog perioda.

Brojne džamije su se danima spremale i čistile za bajramske dane a jedna, nažalost će biti zaključana piše Crna-Hronika.

 

Radi se o džamiji Viljenjača kod Cazina. U njoj je, kako navodno saznajemo od naših čitatelja, vrata zatvorio glavni imam.

 

Kako saznaje portal Crna-Hronika problem je u tome što je hodža napustio džemat i od tada glavni imam ne dozvoljava ni jednom drugom hodži da dođe i da ga zamijeni.

“Poštovane džematlije, obavještavam vas da se sutra u našoj džamiji neće klanjati Bajram namaz,zato što to ne dozvoljava glavni imam Said ef Mujakić” – objavio je džematski odbor iz Vilenjača.

Ova reakcija je izazvala brojne komentare na Facebook-u:

-Je li taj Mujakić napravio vašu džamiju?

– Dok selo bude pravilo džamije a Islamska Zajednica knjižila na sebe bit će nam tako. Onda nam sole pamet Božija kuća.Kako pojedinac može upravljati Božijim stvarima?

Jel vama na Veljeneči može neko doći i zabraniti vam na vaše..e vala jeste muškarci

Jel džamija njegovo vlasništvo? Nisam čuo da je on pravio tu džamiju,pojedine hodže uzimaju sebi previše prava.

A koje to tu džamiju pravio taj neki predsjednik ili narod sa Vilenjače? kao prvo i ne treba vam hodža imam u namazu, može predvodi i ko nije hodža. a još to je džematsko vlasništvo naroda sa vilenjače.

Bez obzira na nesuglasice ili eventualno centralizacija ne može i ne smije biti prepreka ili još gore da neko stavi zabranu obavljanja namaza. Žalosti me to što ovakve stavari se provlače kroz medije i ismijavaju. U svakom slučaju se nadam da su nesuglasice prevaziđene i da će se sutra obaviti namaz. Bajram Šerif Mubarek Olsun