Beba Koja Je Pronađena U Kontejneru, A Kojoj Su Dali Ime Ivan, Sada Ima Novu Porodicu: Dobila Je I Novo Ime

Region

Beba Koja Je Pronađena U Kontejneru, A Kojoj Su Dali Ime Ivan, Sada Ima Novu Porodicu: Dobila Je I Novo Ime

Beba koja je maju pronađena u kanti za smeće u Zaprešiću je udomljena, javlja Dnevnik Nove TV. Nakon tri nedelje u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, dete je dobilo udomitelje, koji, kada novorođenče navrši tri meseca, mogu zatražiti da ga usvoje.

“Dete je rođeno 13. maja i provelo je nešto malo manje od mesec dana u zdravstvenoj ustanovi. Dete je zdravo, otpušteno je i sada je u hraniteljskoj porodici. Bilo je teško celokupnom medicinskom osoblju da se oprosti od deteta, bilo je dosta emotivno”, rekao je Krešimir Hojsak, šef sektora HZSR Zaprešić.

Procena službi bila je da je hraniteljska porodica bolje rešenje od smeštaja u domu. U papirima se vodi kao dete nepoznatog porekla. Pre smeštaja rešeni su mu svi dokumenti. Bebu su u bolnici nazvali Ivan po dežurnom lekaru Ivanu Zovki koji mu je spasio život. Ali, po izlasku je dobio novo ime i prezime.

“Moja prva ideja je da bude Srećko jer zaista je imao srećan splet okolnosti”, rekao je Ivan Zovko, dežurni lekar KB-a Sveti Duh.

“Mi ćemo nastaviti da pratimo hraniteljsku porodicu i pružićemo svu potrebnu pomoć i podršku u daljoj brizi o detetu. Dete može biti usvojeno nakon tri meseca od rođenja i onda ćemo pokrenuti postupak usvajanja nakon tri meseca”, rekao je Hojsak.

Podsetimo, novorođenče su u večernjim satima pronašla dvojica učenika dok su se vraćala s treninga. Nakon što je beba pronađena u kanti, policija je pokrenula opsežnu istragu koja je i dalje u toku. Slučaj su okvalifikovali kao pokušaj teškog ubistva. Beba je čudom preživela. (Telegraf.rs)