Na Cestama U Hrvatskoj Za Vikend Poginulo Čak Osmero Ljudi: Ne Ponovilo Se!

Region

Na Cestama U Hrvatskoj Za Vikend Poginulo Čak Osmero Ljudi: Ne Ponovilo Se!

Vijesti koje su nas dočekale na kraju produženog vikenda duboko su nas potresle.

Gužve i kolone na cestama završile su tragično za mnoge obitelji. U samo jednom danu, pet dragocjenih života izgubljeno je u prometnim nesrećama.

Među stradalima su četvorica motociklista, mladi biciklist na Sljemenu i vozač quada na Papuku. Teška nesreća na autocesti A3 kod Novske, u kojoj su poginule dvije osobe, a dvogodišnje dijete je teško ozlijeđeno, dodatno nas je šokirala.

Poražavajuća činjenica da je vozač BMW-a svoju jurnjavu emitirao uživo na društvenoj mreži prije nesreće pokazuje koliko su sigurnost i odgovornost na cesti često zanemareni.

Ove tragedije nas podsjećaju na krhkost života te na važnost mudrog i odgovornog ponašanja na cestama.

Prometni stručnjaci, poput prof. dr. sc. Marka Šoštarića, ističu važnost edukacije od najranije dobi. Djeca u vrtićima, osnovnim i srednjim školama trebala bi učiti o prometnoj sigurnosti.

Takva edukacija pomaže im razumjeti pravila ponašanja u prometu i razviti svijest o opasnostima koje prijete. Ako sada uložimo u edukaciju, u budućnosti ćemo imati odgovornije vozače i sudionike u prometu.

Pozvani smo razmišljati unaprijed, biti oprezni i odgovorni na cesti. Motociklisti, biciklisti i svi sudionici u prometu moraju biti svjesni svojih odgovornosti i ranjivosti. Vozači automobila trebaju biti svjesni da nisu sami na cesti. Bilo koja nepažnja može uzrokovati neizrecivu bol i gubitak.

Neka nas ove tragedije potaknu da budemo bolji i odgovorniji sudionici u prometu. Neka nas podsjete na krhkost života te na našu dužnost da ga štitimo.

Neka nas Bog vodi i čuva na našim putovanjima, te neka nam da mudrost da budemo oprezni i odgovorni, čuvajući živote koje nam je darovao. (novizivot.net)