Kćerke Ne Znaju Da Im Majka Umire: Marijina Priča Je Sve Rasplakala

Region

Kćerke Ne Znaju Da Im Majka Umire: Marijina Priča Je Sve Rasplakala

Objava o Mariji Petronijević iz Leskovca, majci dvije djevojčice, rasplakala je sve na društvenim mrežama. Ona je medicinska sestra koja je do 16. veljače, kada joj je dijagnosticirana leukemija, radila u operacijskoj sali urologije u OB Leskovac, pomažući drugim ljudima. Sada je pomoć potrebna njoj.

Udruženje “Leuka” objavilo je potresnu vijest koja je uznemirila cijelu Srbiju, otkrivajući da za Mariju još nema lijeka i da ona umire, dok njene kćeri toga nisu ni svjesne.

“Kažu da slika govori više od tisuću riječi. Koliko je tisuća riječi potrebno da se objasni ova slika? Na ovoj slici je žena za koju u ovom trenutku nema lijeka. Smrt joj je neizbježna. Marija, majka Une i Danke, umire, a na slikama se to ne vidi. Djevojčice to ne znaju.

Male su, nisu svjesne. Uninih 7 i Dankinih 5 godina ih štite, blagoslovljenim neznanjem. Tu privilegiju nema Marko. On zna da njegova žena i majka njegove djece umire. Zna i nemoćan je. Spasa nema. Smrt je tu, dolazi… Marija i Marko imaju još jednu veliku brigu. Mala Danka je na ispitivanjima, Marko mora s njom u bolnicu u Beograd.

Marijina smrt je skoro neizbježna
Još se ne zna točno što je. Najave liječnika su ozbiljne, jako ozbiljne. Očekuju da će liječnici otkriti o kojoj bolesti je riječ, a strah od mogućeg zaokuplja oboje. Marijina smrt je skoro neizbježna, ali njih brine što je s Dankom. Ipak, ovaj tekst nije o Danki, nadamo se da će liječnici otkriti koja je bolest u pitanju i izliječiti je.

Ovo je tekst o Mariji, ćelavoj od terapija, ali s osmijehom na licu. Ženi i majci koja gleda smrt kako dolazi, ali i dalje vjeruje u život. I dalje vjeruje da će uspjeti pronaći lijek. Da budemo precizni, ona ne može pronaći lijek. Njen lijek mora doći do nje. Zvuči čudno, ali je potpuno točno. A evo i kako. Jedini način da Marija izbjegne smrt je transplantacija koštane srži matičnim stanicama.

 

Poziv za Pomoć
Procedura je standardna i redovito se provodi. Pronađe se davatelj matičnih stanica, one se daju Mariji i tada ima šansu za potpuno izlječenje. Tako je kod nekih pacijenata s leukemijom. Samo… ni u jednom registru davatelja matičnih stanica nema nikoga tko odgovara Mariji. Nitko, ama baš nitko. Ako se ne nađe u nekoliko idućih tjedana, Marijina sudbina je zapečaćena. Samim tim i sudbina njene obitelji.

Način da se postane davatelj matičnih stanica je jednostavan. Treba dati jednu epruvetu krvi na analizu. Organizirano je uzimanje uzoraka u Leskovcu, 7. lipnja, petak, na Tehnološkom fakultetu od 10 do 15 sati. Ako niste blizu Leskovca, ni to nije problem. Uzorak se može dati svakog dana u:

Institutu za transfuziju krvi Srbije, Beograd, Svetog Save 39
Službi za transfuziju krvi KBC Zemun
Zavodima za transfuziju krvi u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici i Užicu
Na terenima gdje god da su ekipe za dobrovoljno davanje krvi.
Ne može se znati tko je podudaran s Marijom. Netko jest, tko – ne znamo. Znamo da je najveća vjerojatnost da se podudaran davatelj nađe u Srbiji. Znamo i sljedeće: nije važno koja si krvna grupa, nije važno kojeg si spola. Ako imaš od 18 do 45 godina, možda si ti taj. Ustani i kreni, otiđi na neko od gore navedenih mjesta i daj uzorak. Ustani i kreni. Budi Marijin lijek. Budi Marijin život”, napisali su iz udruženja “Leuka”.(novizivot.net)