(VIDEO) Usame O Majci: Uspio Sam Ih Spojiti… Iste Godine Je Preselio Babo

Region

(VIDEO) Usame O Majci: Uspio Sam Ih Spojiti… Iste Godine Je Preselio Babo

Biografija i životni put Umeje Zukorlić, koju je objavio njen sin Usame, izazvala je ogromnu pažnju javnosti. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Moja majka Umeja Abu Taha Zukorlić, rođena je 18.1.1970. godine od oca Adila Abu Tahe iz mjesta Deir Abu Masha’al kod Ramale u Palestini i majke Izolde Blauth iz Novo Hamburgo, Rio Grande Do Sul u Brazilu. Otac Adil sa bratom je kao palestinska izbjeglica doselio u Brazil šezdesetih godina prošlog vijeka, gdje je radio kao imam i gdje je upoznao suprugu Izolde, njemačkog porijekla iz Hamburga, s kojom je stupio u brak i dobio četiri kćerke: Džemilu, Nasru, Fatmu i Umeju. Nakon razvoda, Adil se sa kćerkama preselio u Aman u Jordanu.

Umeju je odgojila nana Džemila, a u Amanu je završila osnovnu, srednju školu i dvije godine šerijatskog islamskog fakulteta. Sestra Nasra je studirala u Libanu, gdje je upoznala muža Envera Ujkanovića iz sela Orlje, za kojeg se udala. Godine 1991, zbog prijetnje eskalacije sukoba između Iraka i Izraela preko teritorije Jordana, Umeja je sa sestrom Fatmom izbjegla u selo Orlje kod Tutina, gdje se upoznala sa rahmetli babom. Tri sestre su se udale u selo Orlje, dok je najstarija sestra Džemila udata u Ramali u Palestini.

S obzirom da su babo i majka bili ista godina islamskog fakulteta, ona je nastavila sa babom studije na Univerzitetu Emir Abdulkadir u Konstantini u Alžiru, gdje je diplomirala i gdje sam ja rođen. Kao porodica smo 1993. došli u Sandžak u vrijeme rata na Balkanu, kao i NATO bombardovanja Novog Pazara. Rodila je nakon mene Sedždu, Nedžmu i Medždu. Bila je domaćica i živjela život daleko od očiju javnosti.

Zahvaljujući Bošnjačkom DNK projektu, čiji sam koordinator bio, uspio sam pronaći nanu Izoldu 2021. godine na ljeto i spojiti ih nakon 50 godina rastanka. Iste godine je preselio babo. Preselila je nakon duge bolesti u Istanbulu. Iza sebe je ostavila četvoro djece, sedmoro unučadi, svekra i svekrvu.” (Senzacija.ba)