Konjičanin Harun Sokolović, svjedok stravične nesreće kod Rogatice: Ljepšu djevojčicu u životu nisam vidio, nije joj bilo spasa

Region

Konjičanin Harun Sokolović, svjedok stravične nesreće kod Rogatice: Ljepšu djevojčicu u životu nisam vidio, nije joj bilo spasa

S ekipom Doma zdravlja iz Rogatice izvlačio povrijeđene iz uništenog vozila, u kojem su se nalazili roditelji s djecom

Tragedija na dionici magistralnog puta Podromanija – Rogatica, na opasnom dijelu ceste između Han-Stjenica i Kovanja, ujedinila je slučajne prolaznike, policajce i medicinske radnike iz Rogatice i Goražda u pokušaju spašavanja života. U ovoj nesreći povrijeđeno je sedam osoba, među kojima su porodica s dvoje djece iz Sarajeva. Jedno dijete je, nažalost, preminulo.

Brena me je prodala za siću, ona je spremna na sve, ni Prijovićka nije slučajno postala dio te porodice, tvrdi pjevačicin bivši saradnik

Pomoć povrijeđenima

 

Konjičani Harun Sokolović i Jasmin Alić prvi su stigli na mjesto nesreće iz pravca Sarajeva.

Harun kaže da često putuju prema Goraždu, otkako je Jasminov sin postao član tamošnjeg fudbalskog kluba.

U prvom momentu sam pomislio da se radi o nekom udesu koji i nije posebno opasan. Vidjeli smo Audi, a tek kad smo prišli bliže, u jarku ispod ceste bio je plavi Fiat. Vidjeli smo u automobilu tri osobe, ali dok smo prilazili, shvatili smo da se izvan automobila nalazi djevojčica, koja je u trenutku sudara ispala iz vozila. Prebacili smo je na deku i smjestili na tvrdu podlogu, pored puta, ali odmah smo shvatili da je teška situacija i da se ništa ne može učiniti. Jasmin je, inače, policajac te je osigurao to mjesto, a ja sam s jednim čovjekom zamolio da se povrijeđeni ne pomjeraju do dolaska Hitne pomoći – priča Sokolović.
S ekipom Doma zdravlja iz Rogatice izvlačio je povrijeđene iz uništenog vozila, u kojem su se nalazili roditelji s djecom.

Nesreća se desila, s posljedicama kakve jesu, ali Bog dragi je htio da se na tom mjestu sakupi 10-15 ljudi spremnih da riskiraju i svoje živote kako bi pomogli drugima. Apsolutno ne pričam ni o kome pojedinačno. Ako postoji nešto dobro u svemu ovome, to je ta spremnost da se pomogne, a da nikome od nas nije ni nakraj pameti ko su povrijeđeni. To je ljudski čin. Ovo je trauma koja ostaje do kraja života. Ne pričam ovo zbog šoka, ali ljepšu djevojčicu u životu nisam vidio i u njoj sam, prema našem islamskom vjerovanju, vidio dženetsku pticu – dodaje Sokolović.

Pomagali kolegama
Tri saniteta stigla su u subotu u Urgentni centar Kantonalne bolnice u Goraždu. Uprkos nadljudskim naporima i pokušajima reanimacije, ljekari nisu uspjeli spasiti povrijeđenu djevojčicu, dok su njeni roditelji i brat nedugo nakon zbrinjavanja upućeni u KCUS.

Iako su njihove obaveze okončane transportom povrijeđenih do Goražda, medicinske ekipe Doma zdravlja Rogatica do kraja su pomagale kolegama, s kojima su ih ujedinile požrtvovanost, bespomoćnost i bol zbog gubitka djeteta i sudbine koja je u minuti promijenila život jedne porodice.

“Cesta smrti”
U razgovoru s ljudima koji žive u blizini Sokolović je saznao da se dionica od Rogatice prema Han-Stjenicama smatra „cestom smrti“, jer se na njoj desilo bezbroj udesa. Kobnom smatra prvu kišu, u kombinaciji s prljavom cestom i tragovima ulja iz automobila na kolovozu.

Ostali povrijeđeni, a radi se o državljanima Crne Gore iz Budve, u stabilnom su stanju. (avaz.ba)