Trudnica koju je u*io Albanac s Kosova nije morala da umre: Sud napravio strašnu grešku u proceni

Region

Trudnica koju je u*io Albanac s Kosova nije morala da umre: Sud napravio strašnu grešku u proceni

Vanesa je, naime, prijavila Bujara za uhođenje, ali je ocenjeno da taj slučaj ne spada među hitne. Ovo je rekao glavni tužilac Treviza, objašnjavajući motiv i dinamiku femicida koji se juče dogodio u mestu Riese Pio

Bujar Fandaj (41), Albanac sa Kosova i Metohije, osumnjičen zbog ubistva trudnice Vanese Balan (27) u blizini Treviza u Italiji, uhapšen je u utorak uveče. Sada se pojavila informacija da to tog ubistva nije ni moralo da dođe samo da je sud drugačije reagovao.

Vanesa je, naime, prijavila Bujara za uhođenje, ali je ocenjeno da taj slučaj ne spada među hitne. Ovo je rekao glavni tužilac Treviza, objašnjavajući motiv i dinamiku femicida koji se juče dogodio u mestu Riese Pio.

Žrtvu, 26-godišnju Vanesu, majku petogodišnjeg deteta koja je bila u trećem mesecu trudnoće, nožem je izbo 41-godišnji Bujar. Njih dvoje su, objasnio je tužilac, imali vezu koja je počela 2022, a okončana u leto 2023. godine. On, međutim, nije želeo da pristane na raskid, pa je počeo da je proganja, preti i ucenjuje je.

To je došlo do te mere da je Vanesa, nakon što duže trpela uznemiravanje, odlučila da prijavi Bujara Fandaja zbog uhođenja, a njen partner Nikola Skapinelo ju je podržao u tome. Zajedno su otišli ​​u policiju i dali izjave.

Kako je Martani objasnio, “slučaj je vodio dežurni spoljni tužilac koji je zatim predao spise specijalizovanom sudiji za prekršaje. U konkretnom slučaju, njime je rukovodio spoljni sudija koji je naredio pretres, a zatim da se slučaj prosledi sudiji za ugrožene grupe koja nije smatrala da postoji situacija koja za sobom povlači hitan zahtev za merom predostrožnosti, ali je smatrala da je potrebno produbiti istragu tražeći telefonsku evidenciju osumnjičenog”.

Dan nakon podnošenja prijave izvršen je pretres njegovog mobilnog telefona na kojem su pronađeni snimci kojima je ucenjivao Vanesu, ali njegovo ponašanje tada nije smatrano “alarmantnim”.

“Procena koju je dao sudija za prekršaje bila je da slučaj ne spada među hitne. U svetlu onoga što se dogodilo, ta ocena se pokazala neosnovanom”, zaključio je Martani. (Telegraf.rs)