PORODICI HODŽIĆ SAMO ŠTO SE NIJE SRUŠILA KUĆA. ZA SVE KRIVE RUDNIK U ĐURĐEVIKU

Region

PORODICI HODŽIĆ SAMO ŠTO SE NIJE SRUŠILA KUĆA. ZA SVE KRIVE RUDNIK U ĐURĐEVIKU

edakciji portala Crna-Hronika javila se porodica Hodžić koji tvrde da im se kuće samo što nisu srušile i da je za to kriv Rudnik mrkog uglja u Đurđeviku. Kako su nam objasnili, problemi sa rudnikom su postojali i ranije ali su se ponadali u novu vlast da će riješiti njihov problem.

Bageri, mašine i kamioni i dalje ruše zemlju, a kuća samo što nije završila u provaliji – piše Crna-Hronika.

Pogledajte prisilno rušenje kuće i uništenje imovine porodica Hodžić iz Višće. Već skoro dvije godine, tacnije od dolaska na vlast, i postavljanja na mjesto direktora RMU Đurdjevik Huseina Trumića počinju intenzivni problemi porodice Hodžić.

Problemi sa rudnikom su postojali i ranije ali se nadalo da ce dolaskom nove vlasti doći do pozitivnih promjena na bolje. Međutim stvari su nekontrolisano krenule na gore. Zbog nekontrolisane eksploatacije uglja od strane RMU došlo je do pokretanja klizišta i mogućeg skorog urušavanja porodićne kuće Hodžića.

Nakon izlaska na teren Federalnih inspektora utvrđene su brojne nepravilnosti učinjene od strane rudnika te je stavljena zabrana na dalje radove dok se ne riješe imovinsko pravni odnosi sa Hodžićima. O pomenutom postoji rjesenje inspektora upućeno RMU Đurđevik.

Predloženo je da se riješi vansudski, gdje je ponuđena mizerna cijena od strane rudnika, i to da se imanje isplati pola novčano u ratama, a pola u uglju, što bi naravno rezultiralo momentalnim iseljenjem, i prevarom.

Nakon što dogovor nije postignut RMU na čelu sa direktorom nastavlja zabranjenu eksploataciju uglja i dodatno ugrožava stambeni objekat. Odlučuju da prisilno otmu i unište imanje Hodžića te da životno ugrozi vlasnika.

Tako da Trumic kraj svoje, skoro dvogodisnje bahate vladavine u ovom rudniku kruniše ovim nehumanim činom. Nakon što je u rudniku uništeno sve što se uništiti dalo, red je došao i na privatnu imovinu ne obazirući se ni na kakva moralna načela.

O svemu je obaviještena Federalna inspekcija, MUP kao i SIPA. Dalje se čeka njihovo djelovanje. A do tada opasnost od urušavanja porodicne kuće raste iz sata u sat. Ukoliko ne dođe do obustave radova u području koje je inspekcija označila kao rizičnim za porodična imanja, vrlo je moguće da ćemo biti svjedoci još jednoj tragediji.

Poučen iskustvom iz 1999. godine, kada im je tadašnja vlast i rudnik srušili kucu na isti način, i 20 dugih godina tražeći pravo i pravdu putem suda, Hodžić teži ka konkretnom rješenju sadasnje situacije. Omer se bori da očuva porodično imanje.

Da li će se vlasti oglušiti na rješenje Federalnog inspektora, bas kao što je i direktor Trumić? Da li će nešto biti poduzeto po ovom pitanju ostaje da vidimo u skoroj budućnosti. Jer ovaj problem pod hitno mora biti riješen.” – izjavila je porodica Hodžića za portal Crna-Hronika  (/crna-hronika.info)