NJEMAČKA UPOZORILA SRBIJU DA NA GRANICI KOSOVA SMANJI VOJNE TRUPE

Region

NJEMAČKA UPOZORILA SRBIJU DA NA GRANICI KOSOVA SMANJI VOJNE TRUPE

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Srbiju da pridonese deeskalacije stanja na granici sa Kosovom i da smanji vojne trupe na tom području.

– Između Srbije i Kosova ne smije biti daljnje eskalacije. Važno je da Srbija neodgodivo smanji vojne trupe na granici, stoji u saopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Hina.

Iz ministarstva su naglasili da je Berlin sa svojim partnerima u “intenzivnom kontaktu sa svim stranama”.

– Politički proces hitno mora biti nastavljen, zaključuje se u saopćenju, aludirajući na pregovore Beograda i Prištine o budućnosti odnosa.

Priština je u subotu kasno uvečer pozvala vlasti Srbije da povuku svoje vojne trupe s granice prema Kosovu.

– Vlada Republike Kosovo pažljivo prati najnovija dešavanja u vezi sa pomjeranjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije prema granici Kosova i ostaje u stalnom kontaktu sa Sjedinjenim Državama i zemljama EU u vezi sa ovom ozbiljnom prijetnjom iz Srbije, saopćila je Vlada Kosova.

Loading…
Pomjeranje srpskih trupa duž granice s Kosovom dolazi otprilike sedam dana nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u selu Banjska u općini Zvečan, kada je poginuo policajac​ Afrim Bunjaku.

Sjedinjene Države su u petak pozvale Srbiju da povuče trupe s granice, opisavši njihovu akciju kao “veoma destabilizirajući razvoj događaja”. (crna-hronika.info)