POGLEDAJTE KAKO JE KRUŽIO AVION SA SRBIJANSKIM OZNAKAMA IZNAD SARAJEVA

Region

POGLEDAJTE KAKO JE KRUŽIO AVION SA SRBIJANSKIM OZNAKAMA IZNAD SARAJEVA

Redakciji portala Crna-Hronika javili su se građani koji su na web portalu uočili čudnu putanju aviona YU-BTC 350 koji je poletio danas sa sarajevskog aerodroma u 10:42 a njegov let trajao je do 13:39h kada se isti vratio na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Nakon ovog leta, isti avion je u 14h poletio iz Sarajeva za Beograd.

Na pomenutom web portalu možete vidjeti putanju svih aviona na svijetu. Ukoliko ukucate Yu-btc izaći će vam današnji let iznad Sarajeva, Kiseljaka, Visokog, Breze i Doboja u kojem je avion pravio “čudne krugove” te više puta nadlijeće nad Sarajevom.

Avion koji posjeduje sistem za kalibražu

Avion YU-BTC je opremljen sa visoko pouzdanim i savremenim sistemom za kalibražu AD-AFIS-260. Sistem za kalibražu ima mogućnosti istovremenog mjerenja signala generisanih od više zemaljskih uređaja (ILS, MKR, VOR, NDB, TACAN, DME). U režimu skeniranja DME, postoji mogućnost provjere do 8 DME uređaja u realnom vremenu. Korišćenje kalibrisanih 3D dijagrama zračenja antena, obezbjeđuje se usklađenost mjerenja jačine polja signala iz prostora, sa zahtjevima definisanim u ICAO Doc. 8071.

Osnovu tehničke podrške za proveru i kalibraciju ZRNS iz vazduha i validaciju letnih procedura čine jedan avion Hawker Beech Super King Air 350 sa ugrađenim sistemom za kalibražu AD-AFIS-260. Proizvodnju sistema za kalibražu i njegovu ugradnju u avion izvršila je Aerodata AG, u skladu sa važećim međunarodnim standardima i zahtjevima.

SMATSA doo je tehnički opremljena i stručno osposobljena za pružanje usluga kalibraže iz vazduha za sljedeća zemaljska radio-navigacijska sredstva:

SMATSA doo je osposobljena za provjeru sistema za nadzor vazdušnog saobraćaja:

Primarnog i sekundarnog radara (PSR & SSR sa MODE-A/C/S opcijom)
Multirateration (MLAT/WAM)
ADS-B
Analizu impulsa koji se emituju na frekvenciji 1030 MHz od strane SSR (crna-hronika.info)