ŽENA NAPLAĆIVALA MUŽU DA BRINE O DJETETU I KUĆI! Bila domaćica i POTPUNO PUKLA: Zatekla sam sebe u PAKLU i GORKO sam se pokajala!

Zanimljivosti

ŽENA NAPLAĆIVALA MUŽU DA BRINE O DJETETU I KUĆI! Bila domaćica i POTPUNO PUKLA: Zatekla sam sebe u PAKLU i GORKO sam se pokajala!

Melissa Petro je slobodna spisateljica, supruga i majka koja živi u New Yorku. Nakon što je rodila svoje prvo dijete 2019. godine, imala je tešku odluku – da li da se vrati na puno radno vrijeme i zaposli nekoga da brine o bebi, ili da je sama odgaja i smanji tempo rada. Ova gospođa je došla na ideju da joj suprug zapravo bude poslodavac i da joj daje novac, umjesto da troši novac na dadilje.

Izračunala je koliko sati radi sedmično, pomnožila sa satnicom, pa podijelila na pola i na taj način došla do plate koju joj je muž dužan uručiti.

– Prije nego što sam postala majka, suprug i ja smo imali ravnopravan partnerski odnos. Oboje smo radili puno radno vrijeme, on je bio konsultant za digitalne medije, a ja sam bio slobodni autor. Podjednako smo doprinosili kućnom budžetu, a kućne poslove smo podijelili na pola – počela je Melisa svoju ispovijest za “Biznis insajder”.

Međutim, ovaj set stvari se raspao kada je zatrudnjela, a potom i rodila.

– Bila sam psihički i psihički iscrpljena, stalno sam dojila i bila sam zatrpana obavezama u našoj kući. Nisam imao volju koju sam imao ranije. Činjenica je da uprkos tome što sam bila uspešna u svom poslu, nisam zarađivala dovoljno da bih mogla da platim da neko brine o mom djetetu tokom cijele godine – objasnila je ona.

Počeo sam od pretpostavke da moj rad vriijedi 120 dolara dnevno!

Ali umjesto da ponovo počne da radi puno radno vrijeme, ova mama je odlučila da svom suprugu ponudi neobičnu ponudu. Naime, odlučila je da preuzme sve obaveze na sebe, a ne da plaća dadilju ili vrtić, ali joj je muž bio obavezan da joj plaća 15 dolara po satu osam sati dnevno .

Ispostavilo se da to nije bila dobra odluka, iz više razloga – Melisa je shvatila da ima previše posla, ali je i naivno verovala da se složeno pitanje ravnopravnosti u vezi neće promeniti.

Takođe, pitanje troškova je i dalje bilo upitno – njena mjesečna primanja bila su čak 1.200 dolara manja nego što joj je bilo potrebno, a uvijek joj je nedostajalo troškova poput poklona prijateljima, izlaska na kafu i odlaska u kozmetički salon.

– Prvo sam kao plus videla to što mi daje novac, nisam morala potpuno da odustanem od karijere – mislila sam da ću moći da pišem dok mi dete spava. Sad mislim da je trebalo da mu naplatim više – rekla je, a zatim pojasnila:

– Nikada ranije nisam bila majka i precenjivala sam koliko ću moći da postignem za jedan dan. Nakon hranjenja djeteta, mijenjanja pelena, pranja rublja i skupljanja odjeće nisam stigla ni da se istuširam, a kamoli da radim bilo šta.

Stvari su postale još gore kada joj je muž prestao da joj pomaže u čišćenju kuće. Nakon godinu dana u ulozi domaćice, Melisa je shvatila da više nema snage za to – radila je 24 sata dnevno i nikada nije imala vremena ni dovoljno novca za sebe.

“Nakon godinu dana dostigao sam tačku ključanja”

Na kraju svega, ova gospođa je došla do zaključka da bi njeno zadovoljstvo nestalo ako bi joj muž dao više novca i kada bi imali jasnije definisane obaveze i odgovornosti.

– Poslije godinu dana, došao sam do tačke ključanja. Znala sam da se nešto mora promijeniti kada sam shvatila da ležim u kadi potpuno odjevena, izgubila telefon (opet) i slučajno izbrisala ono na čemu sam radila cijelo popodne prije nego što se moj sin probudio iz drijemanja, rekla je.

Cijela priča se rasplela kada je muž konačno vidio koliko je Melissa nesretna, pa je počeo da daje više novca za zajedničke troškove, preuzeo je brigu o djetetu, a angažovali su i dadilju koja se brine o djetetu 3 sata dnevno. .

– Moja porodica je naučila vrijednu lekciju: Briga o djetetu 12 i više sati dnevno je težak posao, teži nego što smo moj suprug i ja ikada zamišljali. Odlučili smo to prepustiti profesionalcima. Oskar će ove jeseni napuniti dvije godine i uskoro će preuzeti cjelodnevnu brigu o njemu – zaključila je Melisa. (novi.ba)