SA PAKETOM OD BANANA NAPRAVIO PRAVO BOGATSTVO: PROČITAJTE KAKO JE ENVER IZ BUGOJNA NA BICIKLU RAZVIO SVOJ POSAO

Zanimljivosti

SA PAKETOM OD BANANA NAPRAVIO PRAVO BOGATSTVO: PROČITAJTE KAKO JE ENVER IZ BUGOJNA NA BICIKLU RAZVIO SVOJ POSAO

Enver Sarajlić iz Bugojna je uspješni privrednik koji se bavi starim zanatom.

Naime, on već preko 20 godina proizvodi, prije svega, džezve za kafu, a uz džezve je tu još mnogo drugih prizvoda od bakra i aluminija. Zadovoljan je poslom koji je napravio za sve ove godine.

U svojoj radionici ima pet uposlenih, a ono što ga izdvaja od drugih jeste da on nikad nije radio ovaj posao koji rade njegovi radnici, ali je bio dobar menadžer i direktor. Napravio je ono što vjerovatno nije niko.

Rijedak primjer kako se i na osnovu starog zanata može ostvariti lijepa dobit. Enver je to uspio jer je cijenio svoj proizvod i nije ga prodavao jeftino. Znao je šta prodaje, a kupci su dolazili sami.

Do rata ovaj čovjek je radio u jednoj firmi, u alatnici.

Do rata sam mislio da ako ne primim platu jedan mjesec da neću imati šta jesti. Silom prilika sam počeo da radim na jednoj pijaci. Imao sam jedno biciklo i na njemu korpu iz zamrzivača. Kupovao sam sitne stvari u veleprodaju i to sam prodavao na kutiji od banana. Malo pomalo stekao sam nekakvu praksu i stvorio sam nekakav kapital. Počeo sam po pijacam da tezgarim, a poslije toga sam kupio mašinu za savijanje rozetni – ipričao Enver je svoj početka.
Kaže kako je sada svoj biznis proširio i da ima ponudu od 50 proizvoda, što od bakra što od aluminija.

Ozbiljno sam počeo 2000. godina sa jednim radnikom. Danas je uspješna firma, ali su teška vremena. Naši prozvodi nisu hrana i naš proizvod nije tako jeftin – rekao je Enver. (hayat.ba)