Legendarna Tina Turner umrla u 83. godini

Showbizz

Legendarna Tina Turner umrla u 83. godini

Tina Turner, legendarna američka pjevačica umrla je u 83. godini.

Tina Turner, rock’n’roll zvijezda koja je postala muzička ikona 1980-ih, umrla je u dobi od 83 godine nakon duge bolesti. Posljednjih godina je patila od lošeg zdravlja, dijagnosticiran joj je rak crijeva 2016. godine, a potom joj je transplantiran bubreg 2017. godine.

U izjavi za medije njen predstavnik je saopštio: “Tina Turner, kraljica rokenrola, umrla je danas u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Kusnachtu kod Ciriha, u Švicarskoj. S njenim odlaskom svijet gubi muzičku legendu i uzora”.

Tina je rođena kao Anna Mae Bullock 26. novembra 1939. godine u Nutbushu, Tennessee, SAD. Proslavila se kasnih 1960-ih kao pjevačica grupe Ike & Turner Revue, ali je kasnije stekla slavu kao solo umjetnica.

Njeni najveći hitovi su “What’s Love Got To Do With It”, “Private Dancer” i “The Best”. Prodala je više od 180 miliona albuma i osvojila 12 Grammy nagrada.

Turner je još bila u tinejdžerskim godinama kada je počela snimati sa budućim mužem Ikeom, a njihovo burno partnerstvo proizvelo je 15 godina popularnih singlova, koji su kulminirali u crossover hitu iz 1971. “Proud Mary”. Međutim, 1976. godine pjevačica je izašla iz nasilnog braka, a vezu je opisala u bestselleru “I, Tina”.

Turner je također glumila u filmovima “Tommy” (1975), “Mad Max Beyond Thunderdome” (1985) i “Last Action Hero” (1993). Godine 1993. objavljen je biografski film “What’s Love Got to Do with It” , adaptiran prema njenoj autobiografiji “I, Tina: My Life Story”.

Za bliske prijatelje i porodicu bit će održana privatna sahrana. (ekskluziva.ba)