Od Uštipaka Je Podigla Penthaus, Kuću Za Odmor I Bazen: A Govorili Su Mi Da Se Ne Sramotim

Region

Od Uštipaka Je Podigla Penthaus, Kuću Za Odmor I Bazen: A Govorili Su Mi Da Se Ne Sramotim

Zapakira ih onako tople, stavi ih na pladanj uz kuhane i pečene kukuruze, krene na sinjske ulice, i nakon nekoliko sati vrati se kući s praznom košarom. Upali se Mariji lampica i evo već sutra nje na ćoši kraj sinjske katedrale, oboružana do zuba s pokretnom pečenjarom. Svijet se propeo na zadnje noge, usprdecao se s nazadnim dobacivanjima, ismijavanjima, ruganjima. Išli su dotle da joj ubrzo i nadimak Mara uštipak dali, piše Slobodna Dalmacija

Promisli tada Marija “mamicu vam vašu, da vam mamicu vašu, zapamtit ćete vi Maru uštipak i dan kada ste me tako u sprdnji nazvali”. I bi tako. Danas se Sinj po tri simbola poznaje, Gospi, Alci i sinjskom uštipku Mare uštipak.

Stvorila je ona od njega brend, ispekla ga prva u uličnoj prodaji u cijeloj Hrvatskoj. Pridružila mu i pecipale i fritule. I pokrenula lanac onih koji kopiraju njenu ideju. Od uštipaka je postala poduzetnica, od njega sagradila i prvi sinjski penthouse u svojoj kući za odmor, uz njega i zatvoreni bazen s grijanom vodom za turizam od 365 dana. Dobila i titulu ambasadorice turizma.

– Kada sam s tih prvih 88 na pladnju iz garaže izašla, mater i pokojni ćaća su mi počeli vikat “stani, ne sramoti se, ne ajde vani, šta se glupiraš”. Ali ja sam tvrdoglavi živac, kad nešto naumim i znam da je to to, nema stajanja, gonim svoje. I evo mene sutradan na ćoši kraj katedrale, usrid Sinja.

Donila sam sa sobom školsku klupu, plamenik šta nam služi kad bi doma klali prasad i onda topili mast, kaciolu od materinog vojničkog graha, sić od jupola ka kantu za mišanje smjese i roštijeru onu od ispod peke jer je bila najšira. Krenula ja peć, krenu odma i pusti zlobni komentari. To je taj naš mentalitet, čim nešto radiš, a nisi kopira dugoga onda si na pladnju za ruganje.

Počeli su mi govoriti, ‘a sramote peć uštipke, to nas je i potralo od kuće, pa kako možeš,…‘. I kako mi je ime Marija, dadu mi nadimak Mara, Mara uštipak. Ali neka, kako su mi ga dali, dobro su ga dali, sada me cila Dalmacija i šire po njemu poznaje. Fala im na tome – veli Marija, kasnije i prva pobjednica u natjecanju kvalitete sinjskih uštipaka. (pressmediabih.com)