ANALIZA/PRED ZAPADOM JE NAJTEŽI ZADATAK: Uvjeriti Putina da gubi u ratu

Region

ANALIZA/PRED ZAPADOM JE NAJTEŽI ZADATAK: Uvjeriti Putina da gubi u ratu

Završetak rata u Ukrajini pod uslovima prihvatljivim za njenog predsjednika Volodimira Zelenskog zahtijevat će od Zapada da uvjeri ruskog lidera Vladimira Putina da gubi.

“Rusija je izgubila – izgubili su strateški, operativno i taktički”, rekao je u utorak predsjedavajući Združenog generalštaba Mark Milley. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u srijedu da “Putin mora shvatiti da ne može pobijediti” dok je objašnjavao razloge za požurivanje slanja oružja i municije ukrajinskim snagama.

A Julianne Smith, američka ambasadorica pri NATO-u, rekla je Becky Anderson iz CNN-a da Washington čini sve što je u njegovoj moći da “nastavi da vrši pritisak na Moskvu da utiče na (Putinov) strateški proračun”. A u članku Petera Bergena iz CNN-a, penzionisani američki general i bivši šef CIA-e David Petreus rekao je da će se sukob završiti “putem pregovora” kada Putin shvati da je rat neodrživ na bojnom polju i na domaćem frontu.

Zapadna retorička i diplomatska ofanziva će se dodatno pojačati dok potpredsjednica Kamala Haris ove sedmice bude krenula na Minhensku sigurnosnu konferenciju. Predsjednik Joe Biden će u međuvremenu posjetiti Poljsku i prvu liniju NATO-a.

Po većini objektivnih standarda Putin već izgleda gubi. Njegovi ratni ciljevi slamanja ukrajinskog suvereniteta, osvajanja Kijeva, rušenja izabrane vlade, dokazivanja ruske moći i prekida odnosa Ukrajine sa Zapadom užasno su se izjalovili. Putin je žigosan kao ratni zločinac. I daleko od toga da je odsječena od Zapada, Ukrajina je sada u izvanrednoj poziciji da efektivno bude država klijent NATO-a koju podupiru SAD i Evropa, čiji će opstanak, čak i ako dođe do konačnog sporazuma o prekidu vatre, vjerovatno zahtijevati decenije zapadne podrške .

Ipak, zapadna logika o tome šta se dešava u ratu može samo prikriti uvid u Putinov način razmišljanja. Ruski lider je dugo gledao na svijet kroz drugačiju stratešku i istorijsku prizmu. Mnogi strani posmatrači, iako ne u američkoj vladi, ipak su se uvjerili da nije u interesu Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu – ali Putin je svejedno nastavio. Ne pokazuje znake da će ga odvratiti godina poraza i zapanjujući priliv sofisticiranog NATO oružja i municije u Ukrajinu. On šalje ruske osuđenike regrute u njihovu smrt u uzaludnom napredovanju u stilu Prvog svjetskog rata, iako su ruske snage već pretrpjele ogromne gubitke.

Ovaj rat također nije neki puki teritorijalni spor od kojeg će vjerovatno olako odustati. To je rođeno iz njegovog uvjerenja da Ukrajina nije država i da se mora spojiti sa Rusijom. Njegov opstanak na vlasti mogao bi zavisiti i od toga da se ne vidi da je izgubio. Putin je već pokazao da je ravnodušan prema ogromnim ljudskim gubicima. A sudeći po njegovoj retorici, on vjeruje da je ušao u titansku geopolitičku borbu s NATO-om od vitalnog značaja za prestiž Rusije. Pitanje je da li Zapad ima sličan apetit na duge staze.

Sve ovo objašnjava zašto zapadni stratezi sljedeću fazu rata vide kao kritičnu, jer se ruske snage pripremaju za očiglednu proljećnu ofanzivu, a Ukrajina čeka dolazak nedavno obećanih zapadnih tenkova za koje se nada da će preokrenuti tok.

U američkom domu, na primjer, neki članovi nove republikanske većine su nervozni. Zastupnik GOP-a Floride Matt Gaetz je prošle sedmice zatražio prekid pomoći Ukrajini i da SAD zahtijevaju da svi borci “odmah postignu mirovni sporazum”. Dvostranačka većina za spas Ukrajine i dalje postoji u Domu i Senatu. Ali nije sigurno da Biden može zauvijek garantirati ogromne pakete pomoći Ukrajini od više milijardi dolara. A američka pomoć bi mogla biti u ozbiljnoj sumnji ako bivši predsjednik Donald Trump ili neki drugi republikanac pobijedi na izborima 2024.

CNN-ov Jim Sciutto izvijestio je ove sedmice da SAD i njihovi saveznici vjeruju da je malo vjerovatno da će ruska ofanziva dovesti do velikih dobitaka na bojnom polju. “To je vjerovatno više aspirativno nego realno”, rekao je visoki američki vojni zvaničnik. Postoje i sumnje da li ukrajinske snage imaju kapacitet da prekinu ukorijenjenu rusku odbranu u istočnim i južnim područjima na način koji bi mogao ugroziti Putinove kopnene mostove prema Krimu.

Fiona Hill, vodeći stručnjak za Rusiju i Putina, koja je radila u Trumpovoj Bijeloj kući, rekla je na saslušanju Senatskog komiteta za oružane snage u srijedu da je malo znakova da Putinova odlučnost slabi.

“Druga stvar je da Putin također osjeća da ima veliku podršku ostatka svijeta, uključujući i Kinu… “

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman upozorila je Peking u srijedu da će dugoročna opklada na Putina donijeti samo razočarenje.

„Ukrajinci će Putinu napraviti strateški neuspjeh. A to će stvoriti mnogo problema onima koji podržavaju ovu nesvetu invaziju ”, rekla je ona. novi.ba