OVO JE GRAD DUHOVA!: Nigdje nikoga, a Antakya je imala 250 hiljada stanovnika

Region

OVO JE GRAD DUHOVA!: Nigdje nikoga, a Antakya je imala 250 hiljada stanovnika

O tome kakve su mogućnosti da spasioci i dalje pronađu preživjele, te kakva je trenutno situacija govorio je iz Turske Avdo Avdić, novinar, u emisiji ‘Vijesti u 7’ Hayat TV.

Nalazim se u Antakyi. Prema posljednjim informacijama koje sam dobio u posljednjih devet sati ispod ruševine zgrade je devet smrtno stradalih osoba. Cifra do sada izvučenih tijela, osoba koje su smrtno stradale, iznosi 15. To je samo iz Antakye. U bilo koju ulicu da krenemo nećemo pronaći zgradu koja je čitava. Potraga je bila obustavljena jer se zatreslo tlo. Bio je zemljotres jačine 4,4 stepena. Sve zgrade koje se ovdje nalaze su urušene. Pojavila se opasnost da će doći do njihovog potpunog rušenja. Pripadnici turske vojske se nalaze ovdje zajedno sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite i Gorske službe spašavanja KS.

Već tri dana vode glavnu riječ prilikom portage za tijelima koji su stradali u ovoj zgradi koja je imala 13 spratova. U gradu već nekoliko dana nema struje. Sve zgrade okolo su razrušene. Situacija u gradu je vrlo teška. Svako ko je prošao ulicama ovog grada vidjet će da se radi o gradu duhova. Nigdje ni u jednoj zgradi nema stanovnika, a grad je imao 250 hiljada stanovnika prije potresa – rekao je Avdić.
avdo753892

O tome šta kažu domaći spasioci, te šta je ljudima najpotrebnije, Avdić govori da su spasioci iz Bosne i Hercegovine dobili najteži zadatak. Dobili su zgradu u kojoj vjerovatno nema preživjelih. Pronađen je dječiji krevetac. Prvi dan kada smo došli pronađena je ljudska glava koja je odvojena od tijela. Zahvaljujući lošoj gradnji nestaju gradovi poput Antakye.

Ovdje niko ne živi samo su spasilačke službe i porodice koje čekaju svoje preživjele – kazao je Avdić. novi.ba