(VIDEO) SINOĆ U 2 SATA STIGLI, A DANAS VEĆ SPASILI PRVU OSOBU IZ RUŠEVINA: Spasilački tim iz BiH uspješno izvukao muškarca koji je 80 sati bio zarobljen

Zanimljivosti

Spasilački tim iz Sarajeva, koji je jučer otputovao u Tursku kako bi pomogao narodu u zemljotresom razorenim regijama na jugu zemlje, jutros je spasio muškarca nakon 80 sati provedenih ispod ruševina u Hataju.

Riječ je o pripadnicima Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo. Oni su sinoć oko dva sata iza ponoći stigli do Reyhanlija, u gradu Hataju koji je jedan od najteže pogođenih u zemljotresu. Tamo su se priključili spasilačkim ekipama turske organizacije IHH.

 Nakon cjelonoćnog traganja, rano jutros uspjeli su ispod ruševina izvaditi 70-godišnjeg muškarca, koji je ispod ruševina izvađen 80 sati nakon zemljotresa.

Pripadnici GSS-a Novi Grad Sarajevo su obučeni i certificirani od strane AFAD-a i IHH akademija za potrage i spašavanje urbanim sredinama u organizaciji Turske agencije za koordinaciju i saradnju TIKA. Zajedno sa svojim kolegama iz AFAD-a koji su već u ugroženim područjima učestvovat će u akcijama potrage i spašavanja stanovništva.

Turska ambasada u Sarajevu i agencija TIKA pružaju svu neophodnu organizacijsku i logističku pdršku.

U Turskoj je trenutno 140 bh. spasilaca.

U razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju poginulo je najmanje 17.000 osoba. /Izvor: Novi.ba/