BOL U KUKOVIMA JE OPASAN SIMPTOM: Evo šta može značiti i kad je vrijeme da IDETE DOKTORU, NE IGNORIŠITE!

Zdravlje

BOL U KUKOVIMA JE OPASAN SIMPTOM: Evo šta može značiti i kad je vrijeme da IDETE DOKTORU, NE IGNORIŠITE!

Bol u donjem dijelu tijela se često javlja i uz bolove u kukovima, a uzroci mogu biti različiti.

Ako bol koji osjećate dolazi iz donjeg dijela leđa, kuka ili iz oba smjera, može li uzrok biti nešto treće? Bol u leđima i u kuku često se javljaju u paru, pa može biti teško otkriti odakle ustvari bol dolazi. Kako su kosti samo dio strukture koja može uzrokovati bol, mora se misliti i na zglobove, mišiće, tetive, nerve, krvne sudove…

“S obzirom na to, lista potencijalnih uzroka bola u kuku je duga i često se preklapa”, navodi dr Raul Šahah, ortoped i hirurg. Rizik od pojave bola u kuku se povećava s godinama, telesnom težinom, i nekim životnim navikama.

Evo koji mogu biti potencijalni razlozi zašto se javlja bol u kuku:

1. ARTRITIS

Bol i otok jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika ovog oboljenja, a najčešće se javljaju: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvata hrskavicu i vremenom značajno smanjuje njenu funkciju. U vrlo teškim slučajevima hrskavica je potpuno oštećena, što znači da se ne umanjuje trenje između dve kosti koje čine zglob. To rezultira pojavom simptoma kao što su bolovi u zglobovima, oticanje, a ponekad i nepokretnost. Javlja se često i na istrošenim zglobovima, poput onih u kukovima, prema pisanju Američke organizacije ortopedskih hirurga.

UZROCI – Glavni faktori rizika za nastanak su starost, povreda, pol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i gojaznost.

SIMPTOMI – Dr Šah navodi da se bol može javiti u cijelim leđima pa do zadnjice, a čak ponekad i u nozi. Bol može ometati hodanje i bavljenje drugim aktivnostima.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE – Prije svega treba kod ljekara utvrditi o čemu se radi, da li je u pitanju osteoartritis ili neki drugi tip artritisa. Liječenje se bazira na nekoliko smjernica. Koriste se i protivupalni lijekovi uz lijekove protiv bolova i nezaobilaznu fizikalnu terapiju. U nekim slučajevima je nužno i hirurško liječenje. Stres pogoršava i ovo stanje.

2. HERNIJA DISKA

Hernija diska je posljedica degenerativnih promena intervertebralnog diska, hrskavičnog amortizera koji se nalazi između dva pršljena. Ti diskovi se mogu pomjeriti i slomiti.

UZROCI – Može doći do preloma ili oštećenja usled lošeg držanja, dizanja teških predmeta, okretanja, saginjanja, povreda ili starosti.

SIMPTOMI – Uz bol u donjem dijelu leđa, može doći do pritiska na nerv i uzrokovati bol u kuku. Uz bol, koja se širi po nozi, hernija može prouzrokovati i neurološke simptome poput trnnjenja u nogama i slabosti određenih mišićnih grupa noge.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE – Ljekar će vas pregledati i postaviti pitanja o tipu bola i gde se javlja, a može zahtevati i određene testove kako bi se vidjelo da li se disk pomjerio. Liječenje uključuje lijekove protiv bolova ili terapiju, a ponekad i operaciju. Problemi s diskom se često javljaju i ne moraju uvijek uzrokovati simptome.

3. SPINALNA STENOZA

Spinalna stenoza označava suženje spinalnog kanala i otvora u kičmi i dolazi do pritiska na nerve. Uprkos imenu, ovo stanje može uzrokovati i bol u kuku.

UZROCI – Starost je jedan od rizičnih faktora za razvoj ovog stanja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina.

SIMPTOMI – Ovo stanje neće uvijek uzrokovati pojavu simptoma, ali ponekad može dovesti do utrnulosti i bola.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE – Ako ljekar pretpostavi da se radi o ovom stanju, zamoliće vas da se nagnete naprijed, nazad i u stranu, a takvi testovi mogu pomoći kada se traži potvrda dijagnoze. Terapija uključuje terapije kod fizijatra i protivupalne lijekove. Operacija je posljednji izbor.

4. SINDROM SAKROILIJAČNOG ZGLOBA

Radi se o zglobu koji apsorbuje sve „udarce“ između gornjeg dijela tijela, karlice i nogu.

UZROCI – Puno je uzroka za razvoj ovog stanja, poput padova na zadnjicu, dugotrajnog intenzivnog vježbanja, gojaznosti ili abnormalnosti pri hodanju.

SIMPTOMI – Ako dođe do povrede ovog zgloba, može se javiti bol u kuku i preponama.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE – Ljekar može dati dijagnozu na osnovu testova i pregleda. Liječenje može uključivati vježbe istezanja ili lijekove protiv bolova. Ponekad injekcije steroidima mogu pomoći protiv upalnog procesa.

5. UGANUĆA I ISTEGNUĆA

Postoji razlika – uganuće je povreda ligamenta koji povezuje više od dva zgloba. Istegnuće je povreda mišića ili tetive. Sve se može javiti kao bol u kuku.

UZROCI – Pad ili povreda mogu biti uzroci, a isto tako i nagli okreti, savijanje ili podizanje.

SIMPTOMI – Mogu izazvati bolove, oticanje, pojavu masnica, grčeve ili poteškoće s kretanjem.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE – Pregledom će ljekar dati dijagnozu, a liječenje se odvija uz protivupalne lijekove i terapiju koju propisuje fizijatar.

6. UKLJEŠTEN NERV

Uklješten živac u donjem dijelu leđa se naziva radikulopatija.

UZROCI – Može se javiti ako vam se pomjerio disk i stvara pritisak na nerv. Uzrok mogu biti i promjene koje se javljaju u starosti.

SIMPTOMI – Uklješten živac može uzorkovati bol u leđima, nozi i kuku.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE – Ljekar će napraviti potrebne preglede, a liječenje zavisi od toga gdje je lociran uklješten živac.

7. ČVRSTI FLEKSORI KUKA

Fleksori kuka se nalaze na prednjem dijelu kukova i pomažu nam pri kretanju.

UZROCI – Uzrok može biti dugotrajno sjedenje na poslu ili kod kuće.

SIMPTOMI – Mogu uzrokovati pojavu boli u donjem dijelu leđa ali i kukovima.

LIJEČENJE I TERAPIJA – Ljekar će provjeriti fleksibilnost i vjerovatno savjetovati rendgen, a liječenje uključuje terapiju kod fizioterapeuta i dnevno istezanje. (novi.ba)