10 NAČINA KAKO DA ISKORISTITE LIMUN ZA ČIŠĆENJE KUĆE: Ovo su RECEPTI koji će vam pomoći da održite dom urednim

Zanimljivosti

10 NAČINA KAKO DA ISKORISTITE LIMUN ZA ČIŠĆENJE KUĆE: Ovo su RECEPTI koji će vam pomoći da održite dom urednim

Osim osvežavajuće limunade ili sladoleda, od limuna možete napraviti i nekoliko „recepata“ koji će čišćenje kuće učiniti lakšim i bržim.

1. Očistite fuge

Zidovi kupatila i kuhinja uglavnom su obloženi otpornim keramičkim pločicama, ali prljavština će se često zavući u uski prostor između pločica. Kako biste rješili problem, umočite staru četkicu za zube u limunov sok i na jednostavan način očistite fuge.

2. Daska za sječenje

Plastične i drvene daske za sječenje svakodnevno koristimo, a na njima sječemo sve – od voća, povrća i hljeba, pa do mesa. Tokom vremena, daska će apsorbirati mirise raznih namirnica. Kako biste ih dezinfikovali i uklonili bacile i neprijatne mirise, na dasku utrljajte polovinu limuna, ostavite da djeluje 10 minuta i zatim isperite toplom vodom.

3. Posude za hranu

Baš poput dasaka za sječenje, plastične posude za hranu takođe “povlače” mirise. Neprijatni mirisi, ali i mrlje će nestati ukoliko posude natopite u sudoperi, koju ste napunili vodom i dodali malo limunovog soka.

4. Uklonite masnoću

Kako biste tokom pranja posuđa efikasnije očistili masne lonce, svom deterdžentu za suđe dodajte malo limunovog soka.

5. Svježiji vazduh

Dodajte nekoliko limuna u lonac sa kipućom vodom. Dugi način je da nasječete nekoliko limuna na kriške i stavite ih u činiju u koju ste sipali malo sode bikarbone.

6. Rješite se buđi

Pomiješajte limunov sok i so, i smjesu utrljajte na radnu površinu u kuhinji, kupatilske pločice ili na neku drugu površinu na kojoj imate buđi ili jednostavno želite da uklonite prljavštinu.

7. Očepite i osvježite odvod

Problem začepljenog odvoda možete rješiti ukoliko u odvod prvo ulijete sodu bikarbonu, a zatim limunov sok.

8. Čisti prozore i ogledala

Kako biste svojim prozorskim staklima i ogledalima podarili besprijekoran sjaj, ne trebaju vam skupa sredstva za čišćenje. Na dvije litre vode dodajte četiri kašike limunovog soka i vaši prozori će zablistati.

9. Mirisan frižider

Neutrališite različite mirise u frižideru, tako što ćete u frižider dodati pola limuna. Za svjež miris mjenjajte ga jednom nedeljno. Limun stavite na tanjirić, nikako u plastična vrata, jer će ih vremenom nagristi limunska kiselina.

10. Očistite ruke

Ako ste tokom pripreme večere koristili crveni ili bijeli luk, neprijatan miris na rukama ublažite limunovim sokom, pa ih isperite vodom. najžena.rs