DOKTORKA OTKRILA KAKO JE SMRŠALA 45 KILOGRAMA: Promijenila je samo 4 stvari u životu, nijedna nema veze sa ishranom!

Zdravlje

DOKTORKA OTKRILA KAKO JE SMRŠALA 45 KILOGRAMA: Promijenila je samo 4 stvari u životu, nijedna nema veze sa ishranom!

Doktorka integrativne medicine Judin Heri objasnila je kako je u četiri koraka uspjela da promijeni život i skine više od 45 kilograma! Mršavljenje i zdravlje bili su njen prioritet, ali je otkrila šta želi tek kada je shvatila da je stres uništava i da se osjeća loše, uprkos tome što su joj ljekari govorili da je sve u redu.

“Radim po 60 sati nedeljno, i želela sam da budem zdravija. Svi moji rezultati bili su OK, ali se nisam osjećala dobro. Gubila sam kosu, dobijala kilogram za kilogramom i veoma loše sam spavala”, počinje ona svoju priču.

“Iako sam vjerovala kolegama da su analize uredne, i dalje mi je bilo loše. Postavila sam sebi pitanje – zašto se loše osećam? I šta mogu da uradim da mi bude bolje”, rekla je ona.

Doktorka Hari utvrdila je proces od četiri koraka koji joj je pomogao da dostigne željenu liniju, osjeća se bolje fizički i mentalno, poboljša san i izgled!

1. Promjena načina razmišljanja

“Da, 45 kilograma nije malo, i nikada taj proces ne bi trebalo da se odigra brzo. Kada sam počela da mršavim, odlučila sam da gubitak kilograma ne bude moj cilj. Rekla sam sebi – hoću da budem bolje, hoću da se osećam zdravije. Da bolje spavam i imam više energije”, rekla je doktorka.

“Promjene životnog stila su putovanje koje traje, ne lista nekih stvari koje treba obaviti i završiti. Ako ih tako posmatrate, lakše ćete ih ostvariti. Prvo što mi je pomoglo bilo je kada sam shvatila da se to neće dogoditi preko noći. Shvatila sam da će moj put trajati najmanje godinu dana jer sam morala da skinem veliki broj kilograma”, rekla je ona.

2. Borba sa stresom

Svi znamo kako stres utiče na ceo organizam, a dr Hari kaže da je borba sa stresom bila ključna u vraćanju života i kilograma na normalu.

“Najznačajnija promjena bila je kada sam priznala sebi kako mi brojne obaveze i stres utiču na zdravlje. Čim sam odlučila da to promijenim, kilogrami su počeli da nestaju”, rekla je doktorka.

Promjene nisu bile teške niti neizvodive – radila je jogu, trudila se da čim ujutru ustane ostane mirna, a ne da se odmah zabrine ili iznervira oko onoga što je čeka.

“Kakav god dan da je bio preda mnom, moja odluka je bila da mu pristupim mirno i da prvo brinem o sebi. Davala sam sebi vrijeme da dišem, razmislim i opustim se”, ispričala je ona.

3. Svaki dan ima svrhu

“Nekada me ljudi pitaju koji lijek da piju, koji čaj, šta da urade kako bi smršali i osjećali se bolje. Ne shvataju da moraju da imaju holistički pristup. Sve što radimo tokom svakog dana, utiče na naša osjećanja, izgled i zdravlje”, rekla je ona.

Osjećaj svrhe, kažu psiholozi, može biti blagotvoran na fizičku aktivnost, san, pa i kilograme. Potrebno je više istraživanja da bi bilo utvrđeno zbog čega nam osjećaj toga da radimo nešto važno daje dodatnu snagu, ali nepobitno – djeluje.

“Morala sam da shvatim da sve što radim, djeluje direktno na mene. I da svesno donosim odluke i povlačim poteze kako bi mi bilo bolje”, rekla je ona.

4. Promijenila je navike

“Nisam zadala sebi broj kilograma, već sam se fokusirala na svoje zdravlje. Važno je znati da zdravlje i težinu često posmatramo kao da su opcije, a nisu. Pranje zuba nije opcija, to morate da uradite. Kupanje nije opcija, za to morate da nađete vremena. Pa, zašto onda ne pristupamo ishrani i dijeti tako? Koliko god da smo zauzeti, moramo da nađemo vremena da zdrave navike uvedemo u svoj život”, rekla je ona.

“Vrijeme za sebe, za ručak, za odmor, za disanje, za opuštanje, jednostavno ne može da bude samo opcija. Mora biti obaveza. Jedino kada postavimo zdrave navike od kojih ne odustajemo, videćemo promjenu”, zaključila je doktorka Heri. (novi.ba)