Pila je vino tokom trudnoće, a onda je uslijedio horor: Emotivna ispovijest ove mame nikog ne ostavlja ravnodušnim

Zdravlje

Natalija Bataglija, iz Melburna u Australiji, povremeno je konzumirala alkohol dok je bila trudna sa svojim drugim djetetom.

Ona je povremeno konzumirala čašu vina, a ljudi su joj često govorili da joj se ništa neće desiti i da taj ugođaj nikome ne može da škodi.

U podkastu “Knockoff Drinks with a Difference” otvorila je dušu i priznala da se sada kaje zbog svega, a posebno jer nova istraživanja sugerišu da manje od jednog alkoholnog pića sedmično može da utiče na strukturu mozga fetusa.

Ova mama je imala regularnu trudnoću i rodila zdravog dječaka 2017. godine u terminu. Ali samo šest mjeseci kasnije, Natalija je počela da primjećuje neka neobična ponašanja kod svog sina, za koja bi joj ljekari kasnije rekli da su možda povezana sa konzumacijom alkohola u trudnoći. Mama dvoje djece je rekla da bi njen sin „ukrštao“ svoje noge umjesto da ih drži ispravljene, i da bi često podigao ruke kao da je upravo pobijedio u trci. U početku je mislila da su njegovi “čudni” pokreti “divni”, dok joj ljekari nisu rekli da su to znak mišićnog stanja, poznatog kao cerebralna paraliza (CP).

Stanje je uzrokovano problemima sa mozgom koji se javlja prije, tokom ili poslije rođenja, kaže NHS.

To je bilo zaista mračno vrijeme u mom životu i dovelo me je do toga da pijem više – rekla je ona.

Međutim, Nataliinom sinu nikada nije postavljena zvanična dijagnoza, a nekoliko mjeseci kasnije, nakon fizikalne terapije, njegov mozak je počeo da pravilno komunicira sa njegovim udovima. Sada se normalno razvija i ne smatra se da ima CP. Natalija sada koristi svoju platformu društvenih medija da podigne svijest o potencijalnim opasnostima konzumacije alkohola u drugom stanju.

Nikada nećemo znati da li je alkohol izazvao probleme mog sina, ali nikada nećemo saznati da nije – rekla je ona za Insajder.

Iz ličnog iskustva, mogu da vas uvjerim da čaša vina ili dvije tokom trudnoće nije vrijedna tog rizika – dodala je ona. Izvor: Hayat

Odgovori