ODMAH IH BACITE! Zašto ne bi trebalo da koristite kartone od jaja?

Zanimljivosti

ODMAH IH BACITE! Zašto ne bi trebalo da koristite kartone od jaja?

Da li ste onaj tip koji iznova koristi jednu kutiju za jaja? Ako tako nešto radite, veruje se da postoji rizik. Svi čuvamo neke upotrebljene kese, kutije i na taj način štedimo novac, a i korisno u je zaštiti životne sredine, ali kada je reč o kartonima za jaja, trebalo bi napraviti izuzetak.

Zašto se ne preporučuje ponovna upotreba kutije za jaja?

Reč je o tome da je napravljena od kartona, samim tim to nije materijal koji se može čistiti ili na neki način oprati. To dalje znači da je on često kontaminiran klicama i bakterijama. Zbog toga nakon što izvadite jaja, kutiju bi odmah trebalo baciti. Savetuje se da detaljno operete ruke nakon rukovanja jajima i ambalažom kako biste sprečili prenos klica.

Da biste održali čistu i zdravu kuhinju, onda morate paziti na radnu površinu. Zato izbevagajte da stavljate jaja ili kutije na čisto mesto gde spremate jelo. Križna kontaminacija je ime kada bakterije na kuhinjskom alatu prelaze u hranu direktnim kontaktom. U kulinarskoj umetnosti, dva najčešća kuhinjska sredstva obično imaju tendenciju da budu nož ili ploča za sečenje.

Prevencija

Da biste sprečili unakrsnu kontaminaciju hrane, često perite ruke, sudove, radnu ploču… Recimo, ako sečete piletinu koja je sirova na nekoj dasci za sečenje, nemojte nakon toga da sečete na njoj nešto drugo, a da je niste prethodno oprali. A kada je reč o jajima, preporučuje se da perete ruke nakon što ste ih koristili, kao i da sve što je bilo u kontaktuma sa njima, od ljuske do radne površine, lepo očistite. republika.rs

Odgovori