Koliko čaša vode treba piti dnevno? Naučnici otkrili savršenu količin

Zdravlje

Preporučenih osam čaša vode dnevno možda je previše u odnosu na naše stvarne potrebe. U nastavku donosimo koliko čaša vode treba piti dnevno. Istraživači su došli do zaključka da nam, s obzirom na to da otprilike polovica našeg dnevnog unosa vode potječe iz hrane. Zapravo treba samo 1.3 do 1.8 litara vode dnevno, a ne dvije.

Nadmorska visina
Više od 90 znanstvenika učestvovalo je u studiji kojom su ispitane 5.604 osobe u dobi od osam dana do 96 godina iz 23 različite zemlje. Sudionici su pili umjerenu količinu vode koja je bila obogaćena elementom deuterijem koji se prirodno nalazi u ljudskom tijelu. I potpuno je bezopasan. Mjerili su brzinu kojom je deuterij nestajao iz tijela.

Analiza, objavljena u časopisu Science. Otkrila je da oni koji žive u vrućim i vlažnim okruženjima i na višim nadmorskim visinama. Kao i sportaši, trudnice i dojilje, trebaju više vode.

“Čak i ako muškarcu u 20-ima dnevno kroz organizam prođu 4.2 litre vode. On ne treba biti 4.2 litre vode svaki dan. Stvarni potrebni unos vode je oko 3.6 litara dnevno. Budući da većina hrane također sadržava vodu. Znatnu količinu dobivamo njezinom konzumacijom. Ova studija pokazuje da je uobičajena mjera od osam čaša vode dnevno previše za većinu ljudi”, komentirao je profesor John Speakman koliko čaša vode treba piti dnevno. Jedan od autora sa Univerzitet u Aberdeenu.

Savjeti stručnjaka
Ispijanje preporučenih osam čaša vjerojatno nije štetno, objasnio je. Međutim, kaže da nije potrebno u većini slučajeva.

“Prema našim izračunima, tipični sredovječni muškarac trebao bi piti oko 1.6 do 1.8 litara vode dnevno. A tipična žena iste dobi oko 1.3 do 1.4 litre. Za ljude u osamdesetima to bi moglo pasti na oko 1.1 litru dnevno. Ali to uvelike ovisi o hrani koju jedu. Na primjer, ako jedu puno supa, trebali bi piti manje”, dodao je.

U ukupni dnevni unos vode ulaze i čaj, kafa, gazirana pića i voćni sokovi. Ali oni sadrže druge tvari koje možda nisu zdrave, napominju naučnici. Izvor: Raport

Odgovori